Не сте палили колата от доста време? Недейте да разчитате

...
Не сте палили колата от доста време? Недейте да разчитате
Коментари Харесай

Защо се разваля бензинът?

Не сте палили колата от много време? Недейте да разчитате на бензина от тубата, която се складирали в мазето преди година. Двигателят нито ще започва по-лесно, нито ще проработи по-равномерно. Колкото и необичайно да звучи, с времето бензинът остарява и губи част от качествата си.

На доктрина това не би трябвало да се случва. В последна сметка бензинът се рафинира от нефт, който е прокиснал в недрата на Земята милиони години. Това, което наливаме в резервоарите, обаче има напълно разнообразни характерности от него. Една от тях е летливостта, а с времето тя понижава.

Терминът "летливост " разказва в каква степен и при какви условия бензинът се изпарява и изгаря в мотора на колата. При нескончаем престой най-летливите съставни елементи в горивото се разтварят във въздуха. Когато те отсъстват, моторът може и да възпламени, само че няма да работи добре.

Бензинът съставлява най-грубо казано примес от въглерод и водород, които образуват многообразие от богати на сила съединения, наречени въглеводороди. В процеса на пречистване се отстраняват нечистотии като сяра и други и се прибавят разнообразни субстанции за възстановяване на качествата и реализиране на мечтаното октаново число. Крайният артикул е примес от стотици съединения.

Освен това съставът на бензина варира според от сезона. През зимата рафинериите създават смеси с по-леки въглеводороди, с цел да се улесни стартът на мотора. През лятото бензинът е по-богат на тежки въглеводороди, които се изпаряват по-трудно.

Заради оксидацията пък някои експерти съпоставят бензина и с виното. Реакцията с кислорода във въздуха стартира незабавно щом се отвори бутилката, а съставът на горивото се трансформира. Бензинът стартира да отделя твърди частици, наречени смоли, чието струпване може да се оприличи на атеросклероза по прилика с плаката по стените на кръвоносните съдове.

Смолите се натрупват по горивната система по същия метод. Те могат да запушат горивопроводите, филтрите и дюзите на инжекциона. Отстраняването им е скъпо, само че се постанова, тъй като другояче моторът не работи обикновено.

Проблем в някои страни рафинериите прибавят етанол към бензина. Като всеки алкохол, той е предразположен на замърсяване с вода, която "изсмуква " от въздуха. Влагата кондензира в подземните резервоари на бензиностанции (обикновено с по-слаба посещаемост) поради температурните амплитуди и в композиция с ръждата може да аргументи много главоболия.

Специалистите са отдават друга тежест на факторите, които въздействат на "развалянето " на бензина, само че са единомислещи, че опитите да се съхраняват огромни количества за дълго време са обречени на крах поради летливостта му. Тя се интензифицира с повишението на температурата, влажността и контакта с О2. Повечето специалисти се сплотяват към мнението, че резервоарът би трябвало да се поддържа допустимо най-пълен, а стоял прекомерно дълго бензин би трябвало да се "освежи " с свеж преди да бъде изработен опит да бъде стартиран моторът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР