Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г.

...
Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г.
Коментари Харесай

Дните през 2021 г. ще са по-особени

Не сте го осъзнали, само че някои дни през 2020 година Земята се въртеше по-бързо от „ естественото “ и има калкулации, които демонстрират, че през 2021 година планетата ще следва същата наклонност на ускоряване.
Не сте го забелязали и няма да го забележите, защото тези промени в скоростта на Земята се състоят единствено от няколко милисекунди. Но организации като Международната работа за въртене на Земята и референтните системи (IERS), натоварени да мерят придвижванията на планетата с атомна акуратност, записват тези вариации, написа БГНЕС.
Както е разказано в детайли от тази организация пред Би Би Си Мундо, през 2020 година Земята записва дните с най-кратка междинна дълготрайност от 30-те години на предишния век.
Сумата от продължителността на тези по-кратки дни и тази на останалите дни от годината докара до това, че цялата 2020 година продължи с 1,28 милисекунди по-малко, в сравнение с би трябвало да продължи на доктрина.
Според „ Time and Date “, уеб страница за запаси за премерване на време и часови зони, 2021 година също ще донесе „ къси “ дни и ще бъде даже „ по-кратка “ от 2020 година Ще продължи общо с 35,40 милисекунди по-малко.
На какво се дължи това видимо ускоряване на Земята? Означава ли, че оттук насетне ще се върти все по-бързо и по-бързо?
Продължителността на дните на Земята е равна на продължителността на въртеливото придвижване или на въртенето, което планетата прави към личната си ос. Денят на Земята или интервал на въртене теоретично би трябвало да отнеме 86 400 секунди, което е броят на секундите за 1440 минути или за 24 часа.
„ Има дни, когато Земята е точна “, споделя Греъм Джоунс, астрофизик в „ Time and Date “, пред Би Би Си Мундо.
" Но това премерване постоянно варира няколко милисекунди. Тоест, от време на време денят продължава с милисекунда повече или една по-малко ". До 2020 година „ най-краткият “ записан ден беше настъпил на 5 юли 2005 година, който продължи с 1,0516 милисекунди по-малко. Но 2020 година видя 28 дни даже по-кратки от този „ май-кратък “ ден през 2005 година
Най-краткият от всичките „ къси “ дни през 2020 година беше 19 юли и продължи 1.4602 милисекунди по-малко от 86 400 публични секунди, съгласно броя на времето и датата, формиран с измервания на IERS. В резултат на това цялата 2020 година продължи с 1,28 милисекунди по-малко, в сравнение с би трябвало.
Според изчисленията на „ Time and Date “, 2021 се чака да бъде „ по-кратка ". Средно дните ще бъдат с 0,10 милисекунди по-къси от 86 400 секунди, каквито би трябвало да бъдат, а общата година ще бъде тъкмо с 35,40 милисекунди по-къса.
" 2021 се чака да бъде най-кратката от десетилетия. Последният път, когато междинната дълготрайност на всички дни през цялата година е била по-малко от 86 400 секунди, е било през 1937 година ", споделят от „ Time and Date “.
Трябва да се означи, че тези резултати за продължителността на годината се получават посредством прибавяне на всички времена на въртене на Земята през 365 дни или 366, в случай че годината е високосна.
Но продължителността на годината не зависи от въртенето, а от транслацията на Земята, т.е. от нейната орбита към Слънцето. Това придвижване " е по-стабилно спрямо въртенето ", споделя Кристиан Бизуар от Парижката обсерватория на Центъра за ориентировка на Земята IERS.
 12 трендове, които ще забележим през 2021 година 12 трендове, които ще забележим през 2021 година
Ковид освен ни затвори за известно време, само че и катализира процеси, които бяха назряли, само че не се разпростираха, поради инерция и неспособ...
Но докога Земята ще поддържа " ускорената " скорост на въртене?
Ако погледнем обратно, има интервали, когато Земята се форсира, и интервали, когато се забавя. " Ние имаме вяра, че това се случва от милиони години. Но с доста дребни вариации ", споделя Джоунс.
Ускоряващата наклонност, която следим в този момент стартира през 90-те години, споделя Бизуар от IERS. „ След спиране през 2004 година, с малко закъснение, ускорението беше възобновено през 2016 година “, прецизира той. „ Тази наклонност ще продължи най-малко една година, защото най-кратката фаза на ускоряване, следена до момента, е траяла интервал от най-малко шест или седем години “, предвижда специалистът от IERS.
Джоунс от „ Time and Date „ се съгласява, че това ускоряване ще продължи през 2021 година, макар че той също не знае тъкмо какъв брой дълго ще продължи. " В един миг нещата още веднъж ще се забавят ", споделя той.
Но за какво Земята се форсира или забавя?
 Как да сме щастливи през 2021 година Как да сме щастливи през 2021 година
Предстои да се сбогуваме с 2020 година, време е да създадем равносметка и да прегърнем новата година със лист от цели и задания, в които з...
" Във времеви мащаби от десетилетия (между 10 и 100 години) продължителността на дните демонстрират нередовни вариации ", споделя Кристиан Бизуар пред Би Би Си..
Учените са съгласни, че тези промени се дължат на взаимоотношението на фактори като интензивността на разтопеното ядро на планетата или придвижването на океаните и атмосферата, съгласно Джоунс и Бизуар. Но в реалност произходът на тези вариации не е свестен, споделя Бизуар. Джоунс също по този начин признава, че специалистите не знаят „ тъкмо за какво Земята се форсира или забавя за дълги интервали от време.
Но като цяло за Джоунс „ е изненадващо какъв брой точна е Земята като„ хронометър “„ тъй като „ губи единствено няколко милисекунди “.
Ами в случай че Земята изостане или отиде по-далеч?
Въпреки че са дребни, измененията във времената на Земята могат да се натрупват с годините и да накарат нашите часовници да вървят напред или обратно с една секунда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР