Не става дума за безплатно изпращане на оръжие за Украйна,

...
Не става дума за безплатно изпращане на оръжие за Украйна,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Оръжието за Украйна няма да е безплатно

Не става дума за гратис изпращане на оръжие за Украйна, тя е подготвена да си заплати, а има и други способи за заплащане

Това сподели по депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев. И изрази убеденост, че идната седмица предлагането за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна ще събере болшинство в Народното събрание.

“Демократична България” първа упорства за военна помощ, след това към тази концепция се причисли и ГЕРБ, а двете обединения внесоха в Народното събрание сходни проекторешения. “Няма да има разпад на ръководещата коалиция и предварителни избори”, уверен е Мирчев.

“Не е понижено газоподаването и няма смяна на цената. Това не пречи на избрани политици да рисуват по медиите апокалиптични картини”, сподели още Мирчев, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. По думите му, ръководещата коалиция се е подготвила от дълго време за прекъсването на съветския газ – първите диалози са били още през декември. Но ГЕРБ е пропилял 12 години, с цел да обезпечи енергийна диверсификация на страната.

Според Мирчев има един добър и два неприятни сюжета за България. Добрият е средногодишната цена на газа в енергийния ни микс през 2022 година да е с към 20 на 100 по-ниска от досегашната, откакто през втората половина на годината се изпълнят контрактуваните 1 милиарда куб. м. азерски газ, който е 4-5 пъти по-нисък от съветския. Лошият сюжет е газът да е по-скъп с 20%. А най-лошият – да бъде спрян съветският газ на цяла Европа. Тогава към този момент борсовите цени ще скочат доста.

“Газ има, България не се моли на колене на Путин да пусне газа”, заключи Мирчев. И разгласи, че идната седмица на среща на Европейската комисия, която най-вероятно ще се състои в България, ще се разисква преноса на газ за Европа през страната ни. Връзката с Турция може да обезпечи 17,5 милиарда куб. м. газ, сподели Мирчев.

Депутатът от “Демократична България” увери бизнеса и потребителите, че ще бъдат предпазени от обезщетителния механизъм, който създаде държавното управление против увеличение цените на газа.

Помолен да разяснява думите на Румен Радев, че политически шарлатани се пробват да въвлекат България във войната, Ивайло Мирчев предложи “президентът да пита Путин за какво спря газа и за какво атакува Украйна, а не да пита за шарлатани”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР