Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че

...
Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не споделям виждането на десните екстремисти, че властите трябва да са разделени

" Не споделям визията на, да ги назовем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. Принципът на разделяне на управляващите е едната част от монетата. Другата част от взаимоотношението е в границите на конституционните пълномощия сред обособените управляващи и по този начин действа всяка естествена страна. Няма по какъв начин правосъдната власт и прокуратурата да реализират резултата битка с корупцията, преди всичко, битовата престъпност, в случай че няма взаимоотношение в границите на закона с която и да е от другите управляващи. "

``
реклама

С тези думи номинираният единствен претендент за основен прокурор Иван Гешев сложи под въпрос конституционния принцип на разделяне на управляващите в изявление пред Българска национална телевизия тази заран, написа OFFnews.bg.

Той назова водача на " Да, България " Христо Иванов и " кръга към него " " част от българската номенклатура преди 1989 година ", " експерти по компромати и дейни мероприятия ". По адрес на Иванов съобщи още, че " би трябвало да внимава ", когато го назовава да вземем за пример " цацароподобен ".

Ето по какъв начин протече диалога (публикуваме го със съкращения, цялостния запис може да изгледате посредством линка по-горе).

 

Христо Иванов Ви дефинира като " цацароподобен ", сподели, че " с Гешев като основен прокурор може да се затъжим по Цацаров ", а през вчерашния ден разяснява, че ще сте още по-голям прислужник на олигархията от Цацаров. Вашият отговор какъв е?

- Моят отговор е, че като нямаш рационални и съществени причини, се опитваш да лепиш етикети и да използваш клишета. Аз нямам достойнството да познавам господин Христо Иванов. Казвали са ми, че когато беше министър на вътрешните работи, извинявайте - на правораздаването, единственият коментар по време на разнообразни срещи, на които е участвал министър председателят Борисов, е бил: " Да, господин Борисов, тъкмо по този начин, господин Борисов ". След като беше изпъден от този кабинет, очевидно той внезапно е възмъжал и, типично по балкански, е трансформирал държанието си. Това е постоянно срещано по нашите ширини. Той би трябвало да внимава, когато използва, по този начин, не да внимава, а поради това, което споделих, по-внимателно да използва тези термини. Иначе кръгът към него мога да дефинира като болшевишки по способи, тъй като те са експерти по компромати, компроматна война, дейни мероприятия. Казва, че са демократи по разбиране, макар че аз се колебая - те са част от българската номенклатура преди 1989 година, надали имаше доста хора, които можеха да учат в Лондон. По-скоро става въпрос тук за интерес. Смешното е, че са меншевики по резултати.

Адв. Ина Лулчева споделя, че след този избор отново ще изпаднем в обстановката " кой го уточни, ти си го избра ".

Вижте, това е отново в областта на клишетата, само че госпожа Лулчева нали не забравяме, че е юрист на един от най-богатите български обвинени и подсъдими нарушители като лицето, което Вие наричате Брендо. Нейната работа е да пази и да взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината. Спазването на правилото на обективната истина е обвързване единствено на съда и прокуратурата. Моята работа е да задържам, нейната работа е да ги избавя. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за ползи. А другояче представете си какво щеше да се изсипе върху мене, в случай че аз разясня избора на началник на адвокатурата.

Твърди се, че сте кандидатура на Цацаров, Борисов и Пеевски. Сега Вие сте заместник-главен прокурор и с господин Цацаров работите всеки ден, постанова Ви се да работите с премиера, само че какви връзки имате с депутата господин Пеевски?

Вижте, това са отново следващите болшевишки пропагандни клишета. Пеевски съм виждал един път в живота си, когато присъствах при снемане на пояснения преди 4, 5 години. На всички е ясно, че той е български народен представител, т.е. е част от законодателната власт. Като подобен комуникира с цялото Народно заседание, евентуално - и с цялата изпълнителна власт. Аз не виждам спънки правосъдната власт да комуникира, в границите на законовите си и конституционните си пълномощия, намерено, с който и да е представител на всяка една от другите управляващи.

А във връзка с господин Цацаров, да, това ще се изсипе в този момент като агитация - " протеже " и какво ли не още на Цацаров. Това, че той се подписа финален под номинацията надали има някакво значение. Аз не се срамя да съм номиниран от член на прокурорската гилдия, който несъмнено е най-успешният основен прокурор досега.

А във връзка с господин Борисов, не споделям визията на, да ги назовем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. Принципът на разделяне на управляващите е едната част от монетата. Другата част от взаимоотношението е в границите на конституционните пълномощия сред обособените управляващи и по този начин действа всяка естествена страна. Няма по какъв начин правосъдната власт и прокуратурата да реализират резултата битка с корупцията, преди всичко, битовата престъпност, в случай че няма взаимоотношение в границите на закона с която и да е от другите управляващи.

Нали не мислите, че всички акции, които се случиха сега, са единствено и само плод на прокуратурата? Това е работа и на сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, и на сътрудниците от ДАНС, денонощна работа. Без тях това не може да се случи. Прокурорът другояче е добре заплатен деловодител всичко на всичко.

Какви другари имате? Ще пострадат ли те от офанзивите против вас през идващите седмици и месеци?

Приятелският ми кръг е от 80-те години от блока, в който съм живял, от класа, в който съм учил междинното си обучение, съученици, даже дамата на един от приятелите ми е наша съученичка. Бил съм другар с тях и преди да стана прокурор, уповавам се, живот и здраве, и по-късно. Естествено, че ще има някакъв аспект на... да пострадат, тъй като когато не могат да намерят нищо за тебе, нормално се пробват да нападат роднините ти, приятелите ти, фамилията ти, само че ние сме минали с тях през доста неща, мисля, че ще минем и през това.

Законът изисква да визиите идея. Каква прокуратура виждате през идващите 7 години? Как би трябвало да се развива държавното обвиняване?

Това е сериозен въпрос, който изисква доста дълъг отговор. Накратко - желая прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората.

Има упования в колегията на Висшия правосъден съвет, че Вие ще предложите много съвременни визии. Заместник сте обаче в този момент на господин Цацаров. Каква ще е приемствеността и какво желаете да измененията непременно?

Не одобрявам революциите и революционните подходи. Те са посочили, че са неефективни даже в кратковременен проект. Факт е, че прокуратурата сега е в най-хубавата си кондиция от който и да е предходен мандат. Има доста неща, които би трябвало да бъдат непокътнати и надградени. Не споделям визията, че всичко би трябвало да стартираме изначало. Добрите практики би трябвало да се запазят, да се надградят и да се промени това, което предстои на смяна и има смисъл да бъде променено.

Специализираната прокуратура ли ще бъде основното звено? Борбата с корупцията е във фокуса на публичното внимание, по този начин или другояче.

Специализираната прокуратура, вследствие на пълномощията, които ѝ бяха предоставени от законодателя, сега е обяснимо във фокуса на публичното внимание. Тя има пълномощия в региона на проведената престъпност, корупцията по високите етажи, тероризма. Мисля, че се оправя извънредно добре и това не е моя оценка - това е оценка на Европейската комисия и на господин Тимерманс. Логично е да е във фокуса, тя всеки ден е в новините, резултатът от работата ѝ. От нея ще се чакат по-високи резултати в противопоставяне на корупцията по високите етажи. Благодарение на тази прокуратура и профилираните съдилища беше прекъснато наблюдението върху сегмента проведена престъпност. И това беше направено с стеснен кадрови и веществен запас, с цената на доста ограничения и компликации. И това е претекстът ми да продължа да вземам участие. А другояче считам, че окръжните прокуратури би трябвало да бъдат по-динамични, да засилват работата си, в това число и в медиен аспект. При тях има доста значими каузи от интерес за локалните жители и те би трябвало да им покажат, че се грижат за тях.

Част от взаимоотношението сред Вас и изпълнителната власт ли ще бъде развиването на този потенциал - и като постройка, и като брой прокурори? Там сътрудниците Ви са претрупани и това не е загадка за никого.

Не може да участваш примерно със аероплан от Втората международна война и да направиш маневра " Кобра ". За да постигнеш резултати, които чака обществото, трябват фрагменти, запас и законодателни промени. Един от целите на прокуратурата би трябвало да бъде в посока развиване на профилираните прокуратури и не тъй като това е български опит. Няма да спра да дублирам, че това е следващата болшевишка неистина и факсимиле. Специализираните структури са модел, натрапен в Европейски Съюз. Това е сполучлив модел и българският модел също е сполучлив и това е прието в отчетите на Механизма за съдействие и инспекция, приет е от Европейската комисия, приет е от представители на Европа. Не може да се отхвърли нещо, което съществува, колкото и усилия да поставят господин Христо Иванов и кръгът към него - подсъдими, медии, уеб сайтове и какво ли още не.

...

Миналата седмица мина под знака на хакерската офанзива в Национална агенция за приходите. Какъв е този пробив? Какво демонстрира? Прокуратурата досега излиза единствено с едни известия кой е упрекнат и каква е мярката му за неотклонение, само че какъв е този пробив? Държавата и Национална агенция за приходите съответно носят ли някаква отговорност и каква? Или отговорността и закононарушението може да се търси единствено в обвинения за осъществяването му?

За да онагледя обстановката, това е все едно отново прехвърляме отговорността от индивида, който нарушава разпоредбите към жертвата. Това е все едно да минавате през някаква неосветена улица, тъй като бързате или не се грижите за персоналната си сигурност, да Ви пребият или убият и да сте отговорни Вие. Не, не сте отговорни Вие, вие сте жертвата. Другият е причинителят. Тук се развива същата обстановка. Накратко: изначало следствието стартира в тенденция лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвинен е просто оръдие и маша. Разследването и главната версия, по която се работи, че компанията, в която той работи, се занимава, в случай че мога по този начин да се изразя, с нещо като киберрекет, с удряне на компании - търговски сдружения, държавни организации за нарушение на тяхната компютърна осведомителна сигурност и, надлежно, по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата компания, дали елементи от нея или обособени нейни ръководители - това е водещата версия, по която се работи сега....

В последните години се постанова терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е когато с компютърни стратегии осведомителни системи хакваш или удряш бази данни - сериозна или некритична инфраструктура, с цел да постигнеш избрани политически цели, да въздействаш върху обществото душевен или върху настройките на обществото. Това също е обект и е една от версиите на работа, доста евентуална версия. Само погледнете по какъв начин забавно съответства всичко с политическата реакция примерно на " Да, България ". В рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на Национална агенция за приходите, а на министър Горанов. Дните в политическия живот съставляват милисекунди всъщност. Това е една координирана офанзива против страната, както сподели, мисля, Томислав Дончев. За мен това е несъмнено. Да, въпрос е на доказване. Сега ще Ви кажа нещо съответно - за какво ги споделям тези неща? Тези хора, които излизат по малкия екран, разчитат на това, че компютрите, които бяха конфискувани от това лице, са криптирани. Криптирани са с тежък програмен продукт за криптиране. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в границите на десетилетие, и то при потребление на модерни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските експерти, за което им благодаря, и чиновници на съответните служби, единият длъжностен компютър беше отворен в границите на 10 дни. Така че ние към този момент знаем, въпреки и една милионна част от това, което се съдържа в него, само че то е потресаващо. Неслучайно хората от тази компания, притежателите и представителите ѝ, не желаеха да дават съответните ключове за отваряне на тези компютри и за разкриптиране. Ако ти не се притесняваш от нищо, в случай че си почтен, за какво не предоставяш тази информация? Не я дават, тъй като знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни. 57 са единствено тези, които станаха известни на обществото. Затова споделям, че това е интензивно мероприятие. Просто следва на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване на уеб сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователни сдружения, на търговски организации, на какво ли още не. Да, евентуално става въпрос за хакерство, само че несъмнено не е бяло. Защо споделям, че това е интензивно мероприятие и неслучайно използвах термина " кибертероризъм "? Само един от аспектите - осъществено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на Национална агенция за приходите, на депутата Делян Пеевски, на основния прокурор, на евродепутата Радев и всичко това е съхранено в един файл, споделя се " Търсене Бивол ". Търсено е защо ли още не, в това число за хора от онкодиспансер в Бургас. Има поразителен размер от данни, който още не сме прегледали. Затова настоявам, че тази компания - водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване - просто е съчетала главната си активност, която евентуално е киберрекет, с политически ползи.

Да разбирам ли, че това момче - Кристиян Бойков - в действителност е реализатор, който е работил под нечия диктовка и ще има още обвинявания по това досъдебно произвеждане?

Престоят още забавни развития в идващите дни. Безспорно е за нас, че той е единствено оръдие и маша за реализиране на избрани цели. Сигурен съм какво ще се случи, сигурен съм какво ще съберем. Някои неща знам, които към този момент са открити, тъй че... Не инцидентно шефът му седеше до него непрекъснато в една телевизия, да не би да се изпусне и да каже освен това. Това момче би трябвало да седне някъде на мрачно, да остане единствено с възприятието си за самозапазване, да осмисли постъпките си и да реши какво ще направи - дали ще спомага на закона, или ще понесе следствията от дейностите си.

А кой стои зад тази офанзива? Казвате, че има политически привкус.

Не мога да съм безапелационен, само че е несъмнено, че тази офанзива съответства с интензивно преекспониране в избран кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги назовават " протестърски медии ", с интензивно наличие по малките екрани, примерно на Атанас Атанасов, който е началник на Националната работа за сигурност по времето на господин Костов, министър-председателят Костов, който интензивно разви фантастичната доктрина по какъв начин, надали не, това е проведено от страната. След това това се доразви със съществени медийни участия на това момче, което някои назовават " бял хакер ". Казах ви, несъмнено това не е бял хакер. Това е изрично към този момент. И, естествено, под контрола на началника му. За мен задачата тук е политическа и това е несъмнено, само че това е въпрос на доказване.

Фонд " Земеделие ": това беше другата интервенция предходната седмица. Тя съответства с офанзивата против Национална агенция за приходите. Какви връзки открихте там сред управлението на Фонда и бенефициенти като Миню Стайков?

Този въпрос към този момент се изговори доста. Делото е на финала, следва всеки миг, в границите на рационален период, да бъде импортирано в съда. Този случай онагледява пропагандните клишета. Твърди се, че нищо не се случва в страната. Някога да си спомняте да се е случвало това? Всичките шефове, с изключение на двама, трима, са в отпуск, един куп шефове са обвинени, шефът на Фонда си подаде оставката. Ще напомня единствено още един случай - вследствие на деяние по отношение на проведена незаконна група в Национална агенция за приходите уволниха 300 индивида - цялостен бранш " Оперативен надзор ". Най-сигурният метод да опровергаеш тези, които лъжат и пропагандират, че прокуратурата е империя на злото, е работата.

Какъв е резултатът от цялата тази акция? Само трима шефове на дирекции във фонда вървят на работа. Но какъв е резултатът за тези хора, които по почтен, естествен път търсят финансиране за своите планове?

Резултатът, се надявам, е разбор на съответния принципал на Държавна фирма " Земеделие " и уповавам се, че резултатът от дейностите на прокуратурата е по-добро административно и почтено обслужване на българските жители.

Какво ще стане с делото " КТБ "? Ще продължите ли да се явявате в правосъдната зала, както Ви гледаме до момента и както го правихте, в случай че бъдете определен за основен прокурор, или тъмночервената прокурорска роба ще седи на окачалка?

Не съм човек, който бяга от отговорност. Това дело е и моя отговорност, както и на сътрудниците, с които работихме дружно. Да спра да се явявам значи в някаква степен да ги предам и да трансферира отговорността на тях. Това не е типично за мен. Отделно, ръководителят на Върховния касационен съд, на Върховен административен съд влизат в сформира, явяват се по каузи, не виждам за какво един основен прокурор, вероятно, да не влиза по каузи.

След излъчването на изявлението Христо Иванов разгласява и коментар във връзка казаното. Ето какво гласи той:

Интервюто на Гешев тази заран по Българска национална телевизия ми напомни един политически закон, дефиниран от великите братя Стругацки: " след Сивите, постоянно идват Черните " (по Трудно быть богом). Националната Кошлукова телевизия ни показа идващите 7 години от нашия живот в съсредоточен тип. Въпреки че евентуално най-споменаваното име в това изявление беше моето, че бях забъркан в съществено закононарушение без всевъзможни доказателства и в действителност бях разгласен за главен зложелател на " Империята на злото " (както Гешев самичък назова прокуратурата) - не това е значимото, аз съм привикнал.

Докато гледах, си помислих, че има една една тъжна подигравка. Вероятно пред тв приемниците са били и Пеевски и Борисов, които са се радвали на своя нов " скъпо-платен деловодител " (по личните му думи, с алюзия към ролевия модел Филчев), въоръжен с голяма репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или най-малко просветително естество. Запитах се дали си дават сметка какъв брой тънка граница ги дели от това да станат негови клиенти. И, че когато това неизбежно се случи, те ще разчитат на някой от " екстремистите " в демократичната общественост или публицистите и юристите, които през днешния ден чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им. Но и това не е най-важното.

Важното е, че ни беше показано новото обикновено. Трябва всички да привикваме с гледката по какъв начин заран по така наречен национална телевизия (кандидат-)главният прокурор от Симеоново със спокойното безсрамие на бухалка в човешки тип ще гази всевъзможни стандарти на възпиране от политическо говорене, ще изостави даже преструвката на неутралност, ще подменя доказателствата в процеса с пропагандни опорки, ще политиканства, развъжда тайни теории, заплашва. И това ще може да се отнася до всеки, дребен и огромен, в политиката и в бизнеса или просто инцидентно на неверното място...

Ако не ви се гледа това изявление или не можете да си го визиите разтеглено до седем години от гражданската си орис - можете да прочетете една друга велика книга на Стругацки " Град обреченный ", там всичко е разказано.

И не, не става дума за фантастика от руския интервал. Става дума за нашия живот в сякаш европейска България, в случай че го допуснем...

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР