"Не споделям определението, че Европейският съюз е пред разпад. Всички

...
"Не споделям определението, че Европейският съюз е пред разпад. Всички
Коментари Харесай

Върховенството на закона ще е условие за отпускане на евросредства за икономическо възстановяване

"Не споделям определението, че Европейският съюз е пред разпад. Всички компликации и рецесии в историята на Европейски Съюз са го създали по-силен. Това важи и за сегашната обстановка ". Това сподели пред БНР посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн. Дипломатът съобщи, че Европа може да стане по-силна след тази рецесия, в случай че излезе от нея по-социална, по-зелена, по-дигитална и по-иновативна: "По всички тези детайли се опитваме по едно и също време да работим ", безапелационен беше той.

" Ситуацията в Европа, обвързвана с коронакризата, е доста сериозна и България е един от доста значимите сътрудници. Добре е, че в Брюксел и в Берлин има две доста мощни дами (Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел - бел.ред.), които се ангажират извънредно съществено с всички сътрудници в Европейски Съюз ", сподели още посланикът на Федералната република, която пое от 1-ви юли председателството в Съвета на Европейски Съюз. По думите на немския посланик страните от Европейски Съюз ще излязат от тази рецесия единствено в случай че взаимно си оказват помощ.

"Вече имаме 540 милиарда евро за поддръжка за възобновяване на страните от Европейския съюз, само че в този момент би трябвало да се договорим по два нови момента, за които би трябвало да се договорим - от една страна е предлагането на канцлерката на Германия госпожа Ангела Меркел и на френския президент господин Еманюел Макрон за 500 милиарда евро, а второто - на председателката на Комисията госпожа Фон дер Лайен за 150 милиарда евро за възобновяване на Европа. Трябва да намерим компромиса, да се договорим. Трябва да имаме съглашение и резултат, който да бъде приемлив за всички. Това ще бъде направено, надяваме се " , изясни той.

Според посланика на Федералната република правовата страна и върховенството на закона са основни, както и положителният надзор върху изразходването на европейските средства. " Правителствата на страните от Европейски Съюз имат задължението и отговорността тези средства правомерно да бъдат разпределени и употребявани. И всичко това да бъде документирано, с цел да има надзор ", акцентира дипломатът.

Посланик Айххорн не разяснява съответно предлагането на немския вътрешен министър Хорст Зеехофер за статута на бежанците, съгласно което решението би трябвало да се взема още на външната граница на Европейски Съюз. Това за България би означавало решението за статута на бежанците да се взема на границата с Турция.

"Много е значимо, че към този момент видяхме от огромната рецесия с миграцията през 2015-а, че досегашната система в Европейски Съюз би трябвало да бъде реформирана . Сега е въпросът по какъв начин ще се оправим с това. Преди да създадем предложение за действително решение, ние би трябвало да имаме една обща позиция, обща съгласие, да се води спор и това ще бъде една от най-трудните задания на Германското председателство ", съобщи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР