Не спирайте да се консултирате с АГ-специалист, дори и ако

...
Не спирайте да се консултирате с АГ-специалист, дори и ако
Коментари Харесай

Доц. Исмаил: Жените в менопауза да не пропускат преглед при АГ-специалист

Не спирайте да се консултирате с АГ-специалист, даже и в случай че сте в менопауза, поучава дамите доцент Елис Исмаил. Лекарката към този момент преглежда в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Тя споделя кредото на сътрудниците си, че най-важната стъпка към положителното здраве е профилактиката – прегледи и проучвания преди да са настъпили недоволства.

 

„ По данни на Националния раков указател ракът на маточното тяло е на второ място по периодичност след рака на млечната жлеза и заема 8.6% от всички онкологични болести при дамите. Злокачествените новообразувания на матката засягат най-често дами сред 50 и 70 година, само че все пак при една трета болестта се среща в по-млада възраст “, споделя доцент Исмаил.

Рискови фактори за пораждане на заболяването са: възраст над 45 години, ендометриална хиперплазия, затлъстяване, нараснало кръвно налягане, съчетани със захарен диабет, приемственост. Висок е рискът при дами с поликистоза на яйчниците.

 

Основният признак при постменопаузални дами е гениталното кървене. Затова пациенктите би трябвало да знаят, че даже и след настъпване на менопауза, те би трябвало да вървят годишно на профилактични прегледи при АГ-специалист за ранна диагностика на заболяването. Профилактиката включва трансвагинална ехография и при нужда – взимане на материал от маточната празнина.

 

За точната диагностика на болестта се ползват проучвания с ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф. При огромна част от засегнатите от болестта не може да се прилоги оперативно лекуване заради възраст и съпътстващи болести. За тях методът на избор е лъчетерапия. При друга група пациенти следоперативно са нужна брахитерапия – местна лъчетерапия, която се ползва в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

 

www.acibademcitylicnic.bg

 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР