Не Соня Найденова е човекът, който ще каже дали едно

...
Не Соня Найденова е човекът, който ще каже дали едно
Коментари Харесай

Човека на Бойко намекна за обезщетение за досегашните членове на ВСС

Не Соня Найденова е индивидът, който ще каже дали едно решение на Висш съдебен съвет е законосъобразно или не, тя може да показва мнение. Да, тя заявява, че се отхвърля от това обезщетение, само че дано да е ясно на всички, че тя самата е получила 18 заплати, т.е. 98% от компенсацията си, а в този момент ни продънва ушите. Когато представляваше по решение на Висш съдебен съвет, тя получаваше 35% повече заплащане от останалите. Това сподели в изявление някогашният де факто ръководител на Висшия правосъден съвет Димитър Узунов, прочут и като " Човека на Бойко ".
" Ние не ѝ виждахме очите. Тя обикаляше Европа повече, в сравнение с Апостола на свободата България през османското иго. Нека върне командировъчните тогава. Това е популистко държание, то е ориентирано към дискредитиране и втълпяване на ненавист. Това е линията на нейното държание – внушава подозрения, кой я дефинира, не зная. Ако тя сега се пенсионира на каква база ще получи своето обезщетение?, " попита Узунов пред bTV.
Той изясни, че " заплатите са такива, каквито законът разрешава, нито повече, нито по-малко. Аз ще си получа безусловно всичко, което следва след края на мандата ми, не се повеждам на ведомост към фондация или Неправителствени организации. Получавам към 7 хиляди лв. заплата и имам 24 години стаж . Нито съм ходил в чужбина на издръжката на фондация, устоявам фамилията и себе си само и единствено от трудовото ми правно отношение. "
„ Не бива по този метод да настройваме хората против нас, върнете тези 35%, г-жо Найденова “, прикани Узунов.
На 16 март т.г. Висш съдебен съвет направи лично пояснение на член 29 и член 225 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Според член 225 при освобождение от служба арбитър, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава служба има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20. Няма обаче категорично законово конкретизиране за член на Висш съдебен съвет.
На въпрос била ли е транспарантна работата му Узунов отговори: „ Ще бъда прям с вас – изкарахме тежък мандат, то е ясно, то се вижда, тъй като ползите към кадровия орган са големи. "
В отговор на въпрос дали счита, че тези пари са били задоволителни, някогашният член на Висш съдебен съвет сподели: „ Възнаграждението е една от предпоставките членът на Висш съдебен съвет да е самостоятелен. Разбира се, не ме интересуват НПО-та и фондации, когато съм имал опция и съм бил в чужбина. “
Според него процедурата за избор на новия състав на Висш съдебен съвет е била транспарантна: „ Моята оценка е, че разпоредбите бяха по-ясни и транспарантни, всеки наблюдаващ би имал опция да наблюдава избора. "
Реформата ще се случи, когато Висш съдебен съвет бъде овладян, разяснява още Узунов. Смятам да се върна там, откъдето пристигнах във Висш съдебен съвет, с най-голямо наслаждение ще се върна в съда в Сандански, добави той.
В края на диалога Димитър Узунова сподели, че брачната половинка на Калин Калпакчиев се е издигнала в кариерата си по време на мандата му, като е отишла „ в по-висок съд, нищо неприятно “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР