Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите

Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите ...

Проф. Кантарджиев: Маските намаляват разпространението на заразата.


Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това заяви в ефира на директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище. "Над 500 ученици са под карантина до момента. При контакта на учениците сега след първата седмица в училище се очаква увеличение на заболелите, но е важно по места как се спазват мерките", обясни той.

Кантарджиев беше категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1. "Няма и една научна статия против маските", категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях. 

Темата беше коментирана и от математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на . "След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария. Мерките са адекватни и нищо не ме смущава. Моменталното поставяне под карантина е добро, защото така се пресича клъстера. Влизаме в учебната година с около 30 случая на заразени ученици от система, която е от 700 000 обучаващи се и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако мерките се спазват, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси. Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок, така се спасява присъствената учебна година", обясни още проф. Витанов.

По повод разпространението на COVID-19 у нас проф. Витанов заяви: "Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври".

"Към края на октомври ще достигнем 1000 починали, това е под средното световно равнище", прогнозира математикът.

 

Източник: manager.bg