Не смятам, че трябва да има обратен завой по темата

...
Не смятам, че трябва да има обратен завой по темата
Коментари Харесай

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов: 1 януари 2024 г. остава възможна дата за влизане в Еврозоната

Не считам, че би трябвало да има противоположен завой по тематиката за Еврозоната, сподели още той и добави, че огромната част от партиите считат, че България би трябвало да влезе в Еврозоната.

 

Остава допустима датата 1 януари 2024 година за влизане в Еврозоната, сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в предаването " Събуди се " по Нова тв. 

По отношение на инфлацията ситуацията е такава в цяла Европа, всички страни имат високи темпове на инфлация, не считам, че инфлационният аршин ще ни попречи за Еврозоната, разяснява Пеканов. 

Ние продължаваме да работим по заложения от постоянния кабинет индикативна дата 1 януари 2024, само че би трябвало да се приготвят стъпки, с цел да понижим рисковете,  Подготвяме техническата работа, ще се изисква  обаче и политическото решение, точно там се надявам и считам, че има огромно болшинство в Народното събрание това да се случи, означи той. 

Пеканов изясни още, че сътрудниците му в Министерството на финансите работят по идващия държавен бюджет. Той означи, че е доста значимо да се одобри нов бюджет за идната година.  Не можем да влезем в новата година със остарелия бюджет, икономическата конюнктура е доста друга и би трябвало да се реагира съответно, уточни служебният вицепремиер.

Той напомни, че тази седмица са утвърдени и четири от оперативните стратегии – „ Иновации и конкурентоспособност “, „ Околна среда “, " Транспорт "   и " Техническа помощ ", на стойност 5,5 милиарда евро, голяма по думите му сума, която в идващите години ще бъде разполагаем на българската стопанска система. 

През идващите седмици се чака да дойдат 2,7 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност. Пеканов посочи, че общо 21 от 22 законодателни ограничения по проекта са подготвени, някои са признати в Министерски съвет, не е подготвен единствено Законът за енергетиката.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР