Не смятам, че ще има радикална промяна в политиката на

...
Не смятам, че ще има радикална промяна в политиката на
Коментари Харесай

Йотова: Не смятам, че ще има радикална промяна в политиката на следващия кабинет

Не считам, че ще има радикална смяна в политиката на идващия кабинет, сподели за идната ротация в държавното управление вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е посетител на честването на 146-ата годишнина от Освобождението на Беловския край и празника на град Белово. 

За опцията да има втори вицепремиер и това да е Асен Василев, Илияна Йотова разяснява: “Предполагам, че като всичко останало и това е някакъв тип сделка, нещо, против което е изтъргуван този пост ”. От няколко дни министър ръководителят Николай Денков доста интензивно желае да ни внуши, че той ще взема някакви решения – искам му триумф, добави вицепрезидентът. 

При идната ротация президентът ще съблюдава всички свои конституционни пълномощия и всички правила, както е било на всички съвещания до този миг, сподели Илияна Йотова. 

Тя добави, че решенията се вземат напълно в Народното събрание. “Смятам, че Министерският съвет и в настоящия си тип и в този, в който ще бъде вероятно след ротацията, са Б-отборът. А-отборът са парламентарните водачи, някои от ръководителите на парламентарните комисии – там се вземат решенията ”, сподели вицепрезидентът. 

Досега Министерският съвет, съгласно своите благоприятни условия, извършва решенията. Неслучайно към момента не знаем една огромна част от имената на министрите – те с нищо не са посочили, че вземат някакви решения, разяснява още Йотова.

“Министерският съвет трябваше да организира договарянията по едно извънредно значимо решение във връзка на Шенген, само че, както виждате, имаме полурешение. За мен това държавно управление направи втора стратегическа неточност по пътя ни към Шенгенското пространство след първата през 2011 година, когато се съгласихме политическите критерии да влязат в техническите критерии за участие в Шенген. Сега се съгласихме единствено отчасти да влезе България, респективно и Румъния. Както виждате, от през вчерашния ден – от заявката на външния министър на Австрия, всякога, даже единствено за един незаконен бежанец, минал през нашата граница, ще се слага това изискване за приемането ни със сухопътните граници ”, изясни вицепрезидентът.

Песимист съм, че до края на годината можем да получим дата за сухопътните граници, добави тя. “Много деликатно прочетох всички цели, които показа Белгийското председателство, по-късно следва Унгарското председателство, Унгария е със особено отношение към тематиката миграция. За мен грешката беше в наличието – не трябваше да се позволява такова тясно преплитане, да не кажа безусловно припокриване, на критериите за участие в Шенген с емиграционната политика и най-много с Дъблинското съглашение ”, посочи Илияна Йотова. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР