Не смятам, че събитията около оставката на Главчев бяха политическа

...
Не смятам, че събитията около оставката на Главчев бяха политическа
Коментари Харесай

Политолози: Оставката на Главчев не беше резултат от политическа криза, но парира възможността за нова ескалация

 Снимка
Не считам, че събитията към оставката на Главчев бяха политическа рецесия в същинския смисъл на думата, а  по-скоро развиване на развой, който следим в последните месеци – ясно държание на борба от страна на Българска социалистическа партия

В преместен смисъл това парира опцията за нова ескалация на този развой, само че това не е изолирана рецесия, а по-скоро модел на държание.

Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “  политологът Антоний Гълъбов , съгласно който Обединените патриоти  са посочили в тази ситуация, че биха предпочели да радикализират опълчването с Българска социалистическа партия, а изборът на премиера е бил „ повече ориентиран към търсене на усмиряване на обстановката и възобновяване на някакъв релативно естествен режим на разговор в Народно събрание “

Това, което ми се коства забавно сега е до каква степен този негов ход, който търси по-скоро възобновяване на разговора, ще бъде достоверно подсилен от останалите членове на обединението.

Политологът  коментира, че от гласуванията на оставките на Делян Добрев и Антон Тодоров се усеща, че „ има генериране на предпочитание за по-остра борба с Българска социалистическа партия “. Въпреки това, той не вижда опасност за ръководещата коалиция.

Експертът оцени повдигането на въпроса за проверка на приватизацията като отговор на генерирано през годините очакване  в обществото. Според него, юридическото решение би трябвало да е за отпадане на отминалостта там, където точно отминалостта е попречила на започнало  към този момент произвеждане. Според Гълъбов главен проблем на десните обединения е, че те към момента се учат по какъв начин противостоят на повече от един конкурент:

Те сега противостоят на ГЕРБ, оставяйки безусловно свободно пространството за Българска социалистическа партия, просто тъй като не съумяват да концентрират и да се нареждат по този начин, че да бъдат остро сериозни към Българска социалистическа партия и сериозни към ГЕРБ. Това позициониране е огромният проблем. То изисква освен организационни умения, а и задоволително консолидирана политическа концепция.

Политологът Кънчо Стойчев също съобщи, че не дефинира обстановката като рецесия, само че акцентира, че тя е била „ бременна с опция да се трансформира в доста сериозна рецесия “, преди министър председателят на прояви „ инстикт “ и да  предотврати разрастването ѝ.  Според него проблемите в ръководещата коалиция на този стадий не са непреодолими.

Вероятно сътрудника е прав, че „ Патриотите “ се пробват по-твърдо да играят. Бих допълнил единствено, че по-глупава игра от тази не би могло да има за тях, тъй като изострянето на напрежението, втвърдяването на тона, категорично  ще облагодетелства и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, а тези, които ще изгорят, са дребните партии. Това сме го гледали.

Стойчев не се съгласи с Гълъбов за главния проблем на извънпарламентарната десница. Според него това е „ продължаващото към този момент 28 години възприятие за изключителност “, че те са моралния съдия в страната и така нататък

И двамата политолози са на мнение, че скоро няма да има преформатиране в ръководството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР