Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това

...
Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това
Коментари Харесай

Огнян Герджиков: Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите

Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това сподели в предаването „ Тази събота” по bTV някогашният длъжностен министър председател Огнян Герджиков, откакто през вчерашния ден министър председателят Борисов съобщи, че шведските изтребители „ Грипен” са предопределени.

„ Те можеха напълно умерено да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила”, посочи Герджиков.

По думите му служебният кабинет е одобрил „ Грипен”, тъй като е имало такова експертно мнение от военни експерти. „ Аз персонално постоянно приписвам приоритет на експертните решения пред политическите”, означи той.

Герджиков дефинира като следващата „ тежка самодейност” концепцията на ГЕРБ за 10-годишна безспорна отминалост на задълженията с промени в закона.

„ Има безспорна отминалост в обществените вземания, само че в частните връзки ще бъде катастрофа”, предвижда Герджиков.

„ Един правосъден развой в България доста постоянно трае над 10 година По време на правосъдния развой отминалостта не тече, тя е спряла. Минат 10 година и тези пари в никакъв случай не мога да си ги взема, тъй като е изтекла отминалостта. Това е страховит тласък за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни заболели адвокати”, изясни той.

Според него мярката до 2 година разплащанията в брой да бъдат лимитирани до 1000 лева, която беше призната на първо четене в Народното събрание, е несъразмерна. „ 1000 лева е прекомерно невисок предел и това ще спъне доста обикновени разплащания”, разяснява той. „ Ако става дума за заплащания сред търговци - да, само че за елементарни хора, в случай че да вземем за пример желая да ви продам колело за 1000 лева – за какво? За да платим в допълнение такси, с цел да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

Според него това, че Народното събрание работи мъчно, има и своите плюсове, защото по думите му свръхпроизводството на закони демонстрира безсилието на една страна. Ние сме първенци по непрекъснати промени в законите, съобщи той. Герджиков даде образец с Кодекса за обществено обезпечаване, който от 2000 година доникъде на 2017 година е бил променян 120 пъти.

Бившият длъжностен министър председател Огнян Герджиков регистрира като неточност, която не би повторил, прекомерно многото кадруване по време на служебното държавно управление.

„ Не бива един длъжностен кабинет да прави толкоз доста уволнения и назначения, единствено там, където в действителност се налага”, уточни той.

Герджиков съобщи, че не би назначил за началник на митниците Георги Костов, който при служебния кабинет беше уволнен като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. „ Това е въпрос на решение на настоящия кабинет. На бюрото на премиера бях оставил директория, в която пишеше неща, които не са от най-добрите”, означи Герджиков, само че не пожела да навлиза в детайлности.

Герджиков разяснява, че още веднъж би приел, в случай че го поканят за длъжностен министър председател, тъй като към този момент е натрупал спомагателния опит, който е доста скъп. „ Имам чувството, че нашият длъжностен кабинет в общи линии се оправи доста добре”, съобщи той.

Герджиков призна също, че с президента Румен Радев са се чули единствено един път след мандата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР