Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са

...
Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са
Коментари Харесай

Донев: Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са неубедителни

Не сме се отказали от Шенген, причините на Нидерландия са неубедителни. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър председател Гълъб Донев  Гълъб Донев Гълъб Донев е роден през 1967 година в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София.. Той организира среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правораздаването Крум Зарков.Целта им бе да прегледат дейностите на служебното държавно управление за отстояване на готовността на страната ни за присъединение към Шенгенското пространство.

Той акцентира, че  критериите за присъединение към Шенген са покрити от България още през 2011 година. " Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, в това число на държавните управления на Нидерландия и на Австрия. Независимо от това, в отговор на сложени от обособени наши сътрудници въпроси през последните месеци, бяха осъществени две инспекции, проведени от Европейската комисия по самодейност на България и Румъния с присъединяване на заинтригувани държави-членки на Европейски Съюз. Проверките бяха фокусирани таман върху осъществяването на техническите критерии от страна на България. Областите, обект на инспекциите, включваха издаването на визи, правосъдното съдействие по линия на миграцията и опазването на персоналните данни, най- сензитивните и значими механически сфери, които бяха избрани от Европейската комисия (ЕК). И двете инспекции приключиха с позитивни за България отчети. В последните дни Посолството на Австрия в София също извърши инспекция. Резултатът също е позитивен. Резултатите от тези инспекции за следващ път изрично потвърдиха, че България покрива всички критерии за участие в Шенген. Въпреки отправената покана, Нидерландия избра да не вземе присъединяване в тези инспекции. Изразените след това от премиера на Нидерландия запаси, които се аргументират с неналичието на убеденост точно по осъществяването на критериите за участие от България, освен звучат повече от неубедително, само че и се опровергават от заключенията на Европейската комисия. Противоречат на позициите на всички държави-членки и на недвусмисленото мнение на Европейския парламент. Въпреки че върховенството на закона официално не е част от Шенгенските критерии, във връзка със загрижеността, изразявана от някои държави-членки във връзка с гарантирането на върховенството на закона в България, следва да се подсети, че ще през 2019 година Европейска комисия излезе с ясно мнение, че България е покрила шестте съществени критерия по Механизма за съдействие и инспекция и не се постанова правенето на нови отчети, защото изискванията за отпадане на този мониторинг са изпълнени. Независимо от това, по самодейност на България от страна на Европейска комисия бе направена спомагателна оценка, съгласно критериите на Механизма за съдействие и инспекция. В резултат Европейска комисия удостовери позитивното си мнение ", уточни Гълъб Донев  Гълъб Донев Гълъб Донев е роден през 1967 година в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

" В последните седмици президентът и държавното управление реализираха доста дейна външнополитическа активност и в границите на европейските институции, и посредством директни контакти за да срещнат сътрудниците. От президента бяха изпратени писма до всички европейски водачи с ясно обяснение и позиции по проблема с получената противоположна поддръжка, субективните обстоятелства и в поддръжка на тяхното осведомено решение за присъединение на България към Шенгенското пространство ", разяснява още служебният министър председател. 

По думите му, е повече от явно, че позициите на Австрия и Нидерландия са подбудени от вътрешнополитически съображения, а не от действително разпознати дефекти по използването на Шенгенските правила от България. „ Подобна обстановка буди надълбоко отчаяние и провокира прочувствени реакции у нас. Внася разделяне в Европейски Съюз и слага под въпрос неговото единение, на което Нидерландия и Австрия в други случаи доста упорстват. Поражда подозрения за използването на двойни стандарти, изключително от страна на държавното управление на Нидерландия Каквито и да са претекстовете за несъгласие, последствията от неприемането на България в Шенген могат да се окажат съществени освен за нашата страна, само че и в не по-малка степен за Нидерландия, Австрия, а и за Европейски Съюз като цяло “, предизвести Донев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР