Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено

...
Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено
Коментари Харесай

Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

Не сме съгласни да се дължи отплата върху цялото неотработено време поради ковид. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ.
Искаме това да се диферницира. Т.е. в случай че 8 часа не работи служащия, в случай че е изцяло спряла компанията - компенсацията от страната да е дължима за 8 часа. Ако е минал на ненапълно работно време, то компенсацията да е дължима за неотработената част от работното време, тъй че да бъде допълнен неговия приход, съразмерно на това, което не отработва.
Виждате доста предприятия минават на ненапълно работно време, тъй че служащият не работи 2 часа, работи 6 или работи 4 часа, 4 часа почива. Тази отплата би трябвало да се дължи върху частта, която не е отработена. Съответно върху тази част не следва да се дължат осигуровки, съобщи още Милена Ангелова.
Повече от половината работодатели няма да се възползват от схемата 60 на 40. Причината - не могат да обезпечат средства за осигуровки и доплащане на 40-те останали %. Припомняме, че помощта от страната е върху осигурителния приход т.е. единствено трудови контракти. Данните са от експресно допитване на Българската стопанска камара измежду 759 компании.
Едва 8% от работодателите биха се възползвали от държавната помощ. Около половината от тях са с до 10 души личен състав. 21% споделят, че мярката не ги устройва. Има и компании, които занапред ще вземат решение дали да употребяват схемата 60/40.
33% от участниците в анкетата възнамеряват да съкратят част от чиновници си. Някои компании възнамеряват да пуснат целия или част от личния състав в заплатен или неплатен отпуск. 10% ще понижат краткотрайно заплатите на чиновниците си.
В изискванията на изключително състояние дребна част от интервюираните компании показват, че възнамеряват да съкратят всичките си чиновници. Има и компании, които считат да забавят заплатите, прибавя БГНЕС.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 4 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР