Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, предложихме да

...
Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, предложихме да
Коментари Харесай

Проф. Камен Плочев: Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, искахме дебат по проблемите


Не сме желали актуализация на бюджета на НЗОК, предложихме да се дискутират проблемите, взехме решение ли изпратим писмо до Народното събрание, с цел да предизвикаме спор и да получим помощ, тъй като нещата стават доста тревожни.

Това съобщи през днешния ден проф. Камен Плочев, шеф на НЗОК на чуване в здравната комисия на Народно събрание по отношение на прогресиращата наклонност за повишаване отговорностите към здравни институции на държави-членки на Европейски Съюз за предоставени на български обезпечени лица здравни услуги, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес дойде отчет от НЗОК, уточни ръководителят на комисията, депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която сподели, че ще раздаде на народните представители 19 папки с документа. От името на депутатите, поискали чуването, приказва Георги Йорданов, който се спря на разнообразни сигнали с недоволства от Здравната каса, свързани с лекувания в чужбина, с бюджета на касата и настоя да разбере какво е нейното положение.

В показания от нас отчет е дадена информация за отговорностите на касата по исковете на други страни, съобщи в своето ревю проф. Камен Плочев. Към 31 януари 2018 година те са 271 200 000 лева, посочи той. Основният дял, 72% от случаите са за предоставена в чужбина здравна помощ на българи с настоящи здравни права. Това може да докара до увеличение на правосъдните каузи, въпреки че България се показва като страна с най-ниски равнища на отговорности към други страни през последните 2 години. Необходимо е да се набират целеви дотации от държавния бюджет за погашение на тези суми, счита проф. Плочев. Зачестяват писмата от страни по отношение на неспазване от България периоди за 18 месечно заплащане на отговорностите. От Германия, примерно, има писмо, макар извършените диалози с сътрудници през есента на 2017 година, в което те оповестяват, че 18 месечния период е изминал и показват вяра общото обвързване от 46.7 млн.евро да бъде платено до края на 2018 година От НЗОК посрещаме тези обстоятелства със мощно безпокойствие, сподели шефът на касата. Министерство на здравеопазването ни дължи сума в размер над 21 млн.лв., сподели проф. Плочев. Затова от касата е препоръчано да се дискутират тези проблеми и са решили да изпратят това писмо до Народното събрание, с цел да провокират спор и да получат помощ, тъй като нещата стават доста тревожни. Не сме желали актуализация на бюджета на НЗОК, безапелационен бе проф. Плочев.

Смятам, че този спор не беше необходим и съм учудена за какво тъкмо в този миг се повдигна този въпрос, съобщи след ревюто на шефа на НЗОК ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова. Темата за отговорностите на НЗОК към касите на държави-членки на Европейски Съюз неведнъж е повдиган в комисията, продължи тя. Въпросът към този момент е бил обект на полемиката заради наклонността за повишаване на отговорностите. Тази година се разполага с към 13 млн. лева повече в бюджета на касата за непознати фондове, в сравнение с през 2017 година

Вярно е, че шефът на НЗОК се избира от Народно събрание, само че това не значи, че би трябвало да се подценяват разпоредбите и законите, както и мнението на Надзорния съвет и на министъра на опазването на здравето, разясни Дариткова. Непознаването на законодателните процедури и на съществени правила не би трябвало да бъде част от профила на шефа на един фонд, акцентира тя. Човек на тази служба преди всичко е трябвало да се запознае със своите пълномощия, добави Дариткова.

След като непознаването на закона не оневинява шефа на НЗОК трябваше ли министърът на опазването на здравето да тръгне по 7 медии да изяснява и да упреква проф. Плочев, че е тръгнал по политическите сили да търси помощ, съобщи в изявлението си депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков. И даде образец за отказани лекувания в чужбина на българи заради отговорности на НЗОК към касите на други държави-членки на Европейски Съюз. Тук гласуваме държавния бюджет, знаем цифрите в него, само че има и едни средства – „ прикрит ” бюджет от съвсем 3 млрд.лв., тогава за какъв боязън от актуализация приказваме, запита Велков. Въпросът се трансформира в политически от други хора, не от Плочев, той гледа да се измъкне от тази желязна хватка, която вие му приложихте, обърна се към сътрудниците си депутати от ГЕРБ националният представител от Българска социалистическа партия за България. Проф. Плочев може да има своите дефекти, може административно да не е толкоз умел, само че той е почтен човек, акцентира Велков. Не считам, че е направил кой знае какво проф. Плочев като е уведомил за казуса своя шеф - българския парламент, приключи той.

Ние сме тук в полза на истината, не оспорваме качествата на проф. Плочев, а неговите дейности, опонира му Даниела Дариткова. Ако той беше уведомил Надзорния съвет на НЗОК, тогава щеше да бъде спазена процедурата. И за какво той изпрати писмото непосредствено до Народно събрание, до ръководителя на Народното събрание, а не до здравната комисия, да вземем за пример. Не можем да намерим отговор на този въпрос, уточни Дариткова.

Четири пъти съм се виждал с министъра на опазването на здравето, последният път ми изиска оставката и считам, че това е проблем - неналичието на връзка, сподели проф. Плочев в отговор на въпрос на народен представител. Оплакванията от хора, върнати от лекуване в разнообразни страни за 2016 година са 334 индивида, а за 2017 година са 332 индивида, посочи той. Повдигнах въпроса за средствата главно поради писмото от Германия, тъй като би трябвало да се платят към 100 млн.лв., а аз имам 70 млн.лв., безапелационен бе проф. Плочев.

Поскахме това чуване поради спекулациите, които се появиха в общественото пространство, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Нигяр Джафер. И изброи обективните обстоятелства към НЗОК, като акцентира, че тази институция е самостоятелна. Проф. Плочев, главното в което Ви укоряват е в несъгласуваност и още- получихте ли закани и от кого, запита тя.

Да, получих опасност, удостовери проф. Плочев, само че този човек отхвърля да му оповестя името, тъй като той не желае. Управителят на НЗОК съобщи също, че е прочел протокол, направен от министър Ананиев, за източване на НЗОК от чужбина и то посредством българи, които имитират незабавни случаи, разясни той.

Даниела Дариткова запита проф. Плочев може ли да даде документи, от които е видно, че е отказана здравна помощ в чужбина на толкоз доста хора, както и кои са типовете здравна помощ. Управителят даде обещание да я даде по страни тази информация. Плащаме незабавна, неотложна и планова здравна помощ, отговори проф.Плочев. График има и той, съгласно мен, се извършва добре, само че има натрупвания на отговорности,които тази година ще минат 18 месечния период и ще станат просрочени, добави шефът на НЗОК.

Дискусията продължава. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР