Не сме готови за по-ниска инфлация, но есента на 2023

...
Не сме готови за по-ниска инфлация, но есента на 2023
Коментари Харесай

Дянков: Редовно правителство трябва и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген

Не сме подготвени за по-ниска инфлация, само че есента на 2023 година можем да минем към едноцифрена инфлация. Това мнение изрази някогашният финансов министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

Важно е инфлацията да не понижава с ритъм по-бърз от този в Европа, тъй като е значимо за влизането в Еврозоната, акцентира Дянков.

Той уточни, че е малко евентуално България да покрие критериите за влизане в Еврозоната през 2024 година

На България й би трябвало постоянно държавно управление, с цел да се одобри постоянен бюджет, сподели Дянков и добави, че без постоянен бюджет България не може да влезе в Еврозоната. Според него мъчно ще караме с удължителния бюджет от предходната година. Той  разкритикува намаляването на Данък добавена стойност ставките, което съгласно него са доста голословни и недомислени популистки ходове.

Дянков изтъкна, че по-добрата опция е да има постоянен кабинет. Трябва постоянно държавно управление и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, и за Плана за възобновяване.

Увеличаването на минималната работна заплата на 780 лева е интелигентен и предпазен ход на служебното държавно управление, посочи някогашният финансов министър.

Симеон Дянков оцени като позитивно и решението на Народното събрание да задължи служебния вицепремиер по еврофондовете да предоговоря Плана за възобновяване.

По думите му заемите от февруари-март месец ще се вдигнат и са вероятни още разтърсвания. Около 2-2.5% ще се усилят всички лихви до май месец в България, посочи някогашният министър.

Ако третият мандат за сформиране на държавно управление отиде при " Български напредък " на Стефан Янев, може да се сформира кабинет, само че в случай че мандатът отиде при Демократична България, това няма да се случи, счита първият финансов министър в държавно управление на ГЕРБ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР