Не сме готови да влезем в еврото от 1 януари

...
Не сме готови да влезем в еврото от 1 януари
Коментари Харесай

БСП: Не сме готови да влезем в еврото от 1 януари 2024 г.

Не сме подготвени да влезем в еврото от 1 януари 2024 година Това  е позицията на Българска социалистическа партия. От левицата обявиха още, че са сюрпризирани от отчета на Българска народна банка готовността на България за влизане в Еврозоната. " Освен това в придружителното писмо написа, че работните текстове са към 25 октомври 2022 година, те към момента не са утвърдени от работната група и съвет за въвеждане на еврото в България и към този миг текстовете не са импортирани, не са обсъждани и не са утвърдени от УС на Българска народна банка. Как ви звучи всичко това?! БНБ ни изпраща някакъв памфлет, в който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф, няма печати, не е ясно кои са тези специалисти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме “, уточни Румен Гечев от Българска социалистическа партия в коридорите на Народното събрание.

По думите му има проблеми и опасности с ръководството на валутния запас на Българска народна банка, защото според нормативните уредби на Европейската централна банка " ние, според от каузи, който бихме имали в капитала на ЕЦБ, съгласно брутния вътрешен артикул на България, 500 млн. евро отиват непосредствено от нашия валутен запас в ръководство на Европейската централна банка ".

 

" Но обърнете внимание, че това няма да бъдат евро, а ще е равностойността на 500 млн. евро, защото валутните запаси на ЕЦБ са в други конвертируеми валути, а не в евро. Това ще рече, че или на тази стойност ние по съответния курс би трябвало да предоставим долари и злато, или злато от запасите на Българска народна банка. Вторият голям риск, който ще срещне България, ще бъде изплащането на държавни заеми, направени от други страни, членки на ЕЦБ и Еврозоната, т.е. може да се окажем в обстановка, че ние, дружно с другите страни членки ще изплащаме и покриваме рисковете по държавния дълг на други страни ", съобщи още Гечев. 

 

Според него различен проблем е и това, че в околните години единна фискална политика няма да има.  " Няма по какъв начин да има сполучлива единна парична политика, в случай че няма и единна фискална политика, т.е. имаме съществени аргументи да се тормозим ", уточни още Румен Гечев.

От БСП ще желаят ново чуване на Българска народна банка и на служебното държавно управление, с цел да обяснят обстановката.  " Няма по какъв начин Народната банка и служебното държавно управление да бягат от отговорност. Те тук имаха странното изявление, че влизането в Еврозоната било политическо, а не икономическо решение. Това е стряскащо. Това значи, че те извършват някакви политически поръчки, че някой е споделил, че ние би трябвало да станем членове на Еврозоната на 1 януари 2024 година Откъде накъде и с какви сметки?! С тези страници, които са изпратили, не дават отговор на тези въпроси, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия.

 

   Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР