„Не случайно националната оценка и оценката на света за Михаил

...
„Не случайно националната оценка и оценката на света за Михаил
Коментари Харесай

Проф. Баева: Горбачов е акушерът на Студената война

„ Не инцидентно националната оценка и оценката на света за Михаил Горбачов са много разнообразни. Той не толкоз подкрепя Запада за спечелването на Студената война, той беше основателят на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок. Горбачов е акушерът на този свършек и няма подозрение, че светът си отдъхна след края на Световната война. Нещата обаче наподобяват по напълно друг метод за Руската федерация “, разяснява проф. Искра Баева.
Последният общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов отпразнува 90-ата си годишнина на 2-ри март.

Пред Българското национални радио преподавателят по история в СУ „ Св. Климент Охридски “ уточни, че при започване на 90-те години Русия се е движела официално, от политическа позиция, в посока на демокрацията, „ само че крахът на тези трендове сложиха икономическите процеси и се сътвориха огромни неравенства, опция за обогатяване на дребна група хора от държавната благосъстоятелност “.

„ Различните стопански последствия повлияха на процесите на демократизация в Русия. Но има и външнополитически развой. Геополитиката след краха на Студената война мина през разнообразни етапи. Когато Русия стартира да се централизира още веднъж и да търси връщане на по-голямата си роля в света, тя се трансформира още веднъж в съперник и стартира ново опълчване. Това опълчване на Запада като притежател на демокрацията сложи под въпрос смисъла на демократичните достижения на Руската федерация “.

„ В Русия се оформя консервативна система, която хем се възползва от традициите на Руската империя, хем се опълчва на своите съперници от Запада. Неспособността на демокрацията да се оправи с огромните провокации укрепва властническите настройки в съветското общество и властническата система “, добави Баева.

Според нея съветският президент Владимир Путин ще се дистанцира от властта, „ тъй като му е ясно, че най-големият проблем на властническата власт е наследството “.

Прогнозата на историка е за огромно световно противоборство, което ще минава и през засегнатите страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР