Не се притеснявам от една ревизия в сектор енергетика, горд

...
Не се притеснявам от една ревизия в сектор енергетика, горд
Коментари Харесай

Росен Христов: Не се притеснянам от ревизия в сектор енергетика

„ Не се тормозя от една проверка в бранш енергетика, горделив съм с постигнатото. Резултатите са явни. Всички контракти, подписани за доставката на природен газ, са въз основата на транспарантни процедури и се съблюдава закона. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Българска национална телевизия.

Той счита, че би трябвало да има осъдени за грешките, позволени през първата половина на 2022 година, на някогашния енергиен министър даже е повдигнато обвиняване.

„ Бившите ръководещи ни вкараха напълно целеустремено в рецесия и всички пратихме една висока цена. Поставиха България подвластна от съветските доставки, единствено че посредством медиатори. Уредиха дерогация на „ Лукойл “, с цел да доставя съветски петрол и да осъществя голяма облага. Ние за три месеца смъкнахме цената на горивата с три месеца и накарахме „ Лукойл “ да заплаща налог облага у нас “, съобщи Христов.

На въпрос по какъв начин служебният кабинет е спрял зависимостта от Русия, той сподели: „ Неизпълнението на контракта докара до съветските доставки на газ, само че на по-висока цена. Ние договорихме достъп до турската инфраструктура, която ни даде опция в този момент да внасяме газ от други източници. Ние имаме контракти в този момент с американски и европейски компании, като единственото изискване е газът да не е съветски. Нашите цени са извънредно конкурентни сега. Втечненият газ, който доставяме е на цената на тръбопроводния азербайджански “.

Мисли се в посока България да предяви искания към „ Газпром “ за прекъсването на доставките на природен газ, като България деликатно следи какво се случва при наши интернационалните сътрудници, които се сблъсквали с сходна обстановка. „ Трябва да се създадат разбори, с цел да имаме огромна възможност да спечелим делото. Работи се с задгранични компании. Вярвам, че до месец-два ще имаме направена позиция, с цел да стартираме един арбитраж “, сподели Христов. Той съобщи, че за момента не е конкретизирана сумата, която ще желаяме от Русия като неустойки.

„ При нас всички решения са взети на основата на експертизата. Не станах политик. Енергетиката би трябвало да се ръководи професионално. Колкото по-малко политика в енергетиката, толкоз по-добре. Когато се караме няма никакви резултати “, безапелационен е Росен Христов. Той акцентира, че договорът с Турция е основен за газовата ни самостоятелност.

„ Газохранилището в Чирен е цялостно със безценен газ. Подготвяме съглашение с Европейска комисия, с цел да може този газ да слезе на допустими цени и да компенсираме фирмите, които държат този газ там, най-много „ Булгаргаз “ Не би трябвало хората да се тормозят, рецесията я прескочихме “, сподели още Росен Христов, разяснявайки опцията за скъпа сила през есента, тъй като в газохранилището „ Чирен “ е нагнетено „ синьо гориво “ на високи цени.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР