Не се предвиждат структурни и организационни промени в съществуващите практики

...
Не се предвиждат структурни и организационни промени в съществуващите практики
Коментари Харесай

Без структурни и организационни промени при личните лекари

Не се плануват структурни и организационни промени в съществуващите практики на персоналните лекари, съобщи пред Българска телеграфна агенция ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето Антон Тонев. По думите му, възнамеряват се промени в метода на заплащане и стимулиране на успеваемостта на тяхната активност, както и да се нормира работното им време. Промените може да станат след въвеждане на електронното здравно досие. Тогава може да се реализира и концепцията пациентът да може да избира при кой доктор да се прегледа. Ако пациентът реши да отиде при различен персонален доктор, отвън работното време на своя, ще може да го направи в центрове или кабинети за неотложна помощ. И сега има такива. Те ще се употребяват от пациенти, които не са в незабавно положение, само че считат казуса си за задоволително важен. Тази опция и в този момент съществува и е регламентирана.
Детска консултация, профилактика, диспансеризация ще останат под формата на капитационно възнаграждение. Основната промяна е прекосяване към заплащане на осъществен обзор, за всеки минал амбулаторен случай, разясни Тонев. За остойностяване на лекарския труд, за което медиците от години молят, другите типове прегледи ще имат друга цена.
За прекратяване на нерегламентираните заплащания е нужен доста сериозен надзор, сподели Тонев. По думите му сега няма концепция за повишение на здравната осигуровка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР