Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните

...
Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните
Коментари Харесай

Не се повишава възрастта за пенсия, успокояват от МТСП

Не се планува повишение на възрастта за пенсия отвън регламентираните в законодателството ограничения, в действие от 2016 година, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

Повод за тяхното изказване са медийни изявления във връзка оповестения за публично разискване план на Отчет за 2018 година за осъществяване на обновената Национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012-2030 г.).

От ведомството на Бисер Петков твърдят, че препоръчаният за публични съвещания план на доклад включва ограничения, кардинални визии за превъзмогване на демографските провокации и адаптиране на секторните политики към демографските промени.

В плана не се оферират нови ограничения за " повишение на пенсионната възраст и стаж ", " ограничение на ранното пенсиониране " или " въвеждане на многофондова система във втория и третия дирек на пенсионната система ", твърдят от МТСП.

През 2015 година депутатите утвърдиха промени в Кодекса за обществено обезпечаване за финансово стабилизиране на пенсионната система и повишение на адекватността на пенсиите.

В тогавашните промени бе планувано и плавното повишение на пенсионната възраст до постигане на 65 години за мъжете и дамите през 2037 година. Тези разпореждания са в действие от 1 януари 2016 година и не престават да се извършват съгласно регламентирания в законодателството график годишно.

Предложеният за публично разискване план на Отчет за 2018 година за осъществяване на обновената Национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови ограничения и оферти за в допълнение повишаване на пенсионната възраст и стаж, отвън плануваното в признатото през 2015 година законодателство, твърдят от МТСП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР