Не се поколебах и за миг да пътувам до Израел.

...
Не се поколебах и за миг да пътувам до Израел.
Коментари Харесай

Пилотът, който евакуира българите от Израел: Не се поколебах и за миг

Не се поколебах и за момент да пътувам до Израел. Това разяснява ген. майор Златко Златев, който е и общоприет шеф на Държавния авиационен оператор. Той беше водачът, който прибра първите евакуирали се българи от Израел.

„ Организацията при първия полет беше комплицирана, защото не сме самолетна компания, която има блоково позволение за влизане в Израел. Подготовката стартира с обаждане от страна на министър Гвоздейков, започнахме организация. Проблем, беше наземния оператор, защото при нас той не работи през нощта. Искам особено да благодаря на Георги Пеев, началник въздушно придвижване, който непрестанно поддържаше връзка с оперативния център ”, сподели Златев пред Нова нюз. Той добави, че организацията за полета е лишила към 6 часа.

„ Министър Гвоздейков поддържаше непрекъсната връзка с посолството и с външно министерство, защото на летището имаше над 60 жители, които чакаха, с цел да бъдат евакуирани. Имаше жители, които бяха  в страната и трябваше да бъдат докарани на летището ”, сподели още Златко Златев.

Той описа, че на летището в Тел Авив е нямало проблеми, само че са се чували гърмежи, а ракети са се виждали в далечината. По думите му с последния полет са се прибрали 94 индивида. Той протече обикновено, беше цялостен. Имахме опция за четвърти полет, само че се оказа, че няма задоволително пасажери, сега сме в подготвеност ”, добави той.

„ Българите, които се прибраха бяха доста щастливи, признателни на страната. България беше една от първите страни, която реагира и изпрати полет ”, сподели още Златев.

Златко Златев добави, че са имали опция да летят до Москва, когато е почнала експанзията против Украйна. „ Българското посолството трябваше да бъде изведено от града и имахме особено позволение за това. Екипът ни съумя да прибере българските моряци от кораба „ Царевна ”, който беше покорен в Мариупол, трябваше да ги вземем от Сочи. Там интервенцията беше по специфична, дружно с разузнаването ”, описа още водачът.

Той показа, че в сложни обстановки време за страсти няма. Готвят се за съответния полет и чакат дипломатическите позволение. „ Екипажът е квалифициран, всички са изключителни експерти ”, акцентира Златев.

„ В отряда имаме два вертолета МИ8, единият е на ремонт в Чехия, към този момент 10 месеца. „ Това  е тъй като е мъчно снабдяването с аварийни елементи. В момента нямаме изправен вертолет. Трябва да се мине на нов вид, западна авиационна техника, обслужването може да е по-скъпо, само че е по-сигурно. Моето предложение е да се закупят два вертолета, единият да бъде оборудван като ВИП вид, а другия да има алтернатива и за избавяне при нужда. Държавата не може да остане без вертолет за особено предопределение ”, сподели още  Златко Златев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР