Не се подготвя забрана за вноса на дизелови автомобили с

...
Не се подготвя забрана за вноса на дизелови автомобили с
Коментари Харесай

Нено Димов отрече да се готви забрана на дизелови коли от 2021 г.

Не се приготвя възбрана за вноса на дизелови коли с клас под Евро 4 от началото на 2021 година Това ще бъде спомагателна мярка, която може и да не бъде приложена, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия във вторник. По думите му директна възбрана не може да има, защото би се нарушило правото на свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали в Европейски Съюз. Той обаче лобира за въвеждане на европейско равнище на ограничаване да се изнася автомобил, който към този момент би трябвало да се третира като боклук.

" Тази мярка е единствено в случай, че не сработят главните ограничения, защото ние приказваме за съществени ограничения, свързани най-много с стопанската система, с енергетика, със земеделие, индустрия. А това е един авариен вариант”, сподели Димов.

Той напомни за прехвърлянето на 390 млн. лева от неизползвани по други ограничения средства от оперативната стратегия " Околна среда " за финансиране на общински стратегии за понижаване замърсяването на въздуха. Парите са главно за електрификация на градския превоз в общините с наднормено замърсяване на въздуха и до дни ще бъде отворена процедурата за заявки. Димов още веднъж съобщи, че е належащо да се работи за въвеждането на електрически автомобили у нас.

" На Съвета на министрите получих поддръжката на една трета от страните в Европейски Съюз за създаване на фонд, който да подкрепя инфраструктурата и електрификацията на страните от Съюза, тъй че това е развой, който ще продължа да развъртвам и да се опитам да направя оптималното в тази посока”, уточни екоминистърът.

Нено Димов изясни, че решенията против замърсяването на въздуха в градовете би трябвало да се взимат от общините. " Годишният механически обзор дава опция за разнообразни типове стикери от позиция на категорията на колата, а локалната власт е тази, която не разрешава влизането на някои категории коли. Тези зони, които би трябвало да бъдат направени в градовете, са въпрос на обмисляне на самите градове. Не инцидентно и казусът с фините прахови частици, само че и общо замърсяването на въздуха в градовете, е въпрос на обмисляне и на взимане на решения от локалната власт”, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР