Не се подготвя нов вариант на проект за този участък

...
Не се подготвя нов вариант на проект за този участък
Коментари Харесай

Няма нов проект за вариант за участъка на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле

Не се приготвя нов вид на план за този сектор и това не е заявявано нито от Министерството на районното развиване и благоустройството, нито от Агенцията " Пътна инфраструктура ", съобщи министър Петя Аврамова в отговор на парламентарен въпрос за построяването на автомагистрала " Струма " в сектора през Кресненското дефиле.

Аврамова напомни, че в средата на януари тази година българската страна е уведомила Европейската комисия за решението си да отдръпна формуляра за кандидатстване за финансиране на Лот 3.2 " Крупник-Кресна " от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, подаден за утвърждение през август предходната година.

Оттеглянето на апликационната форма не е нито отдръпване от плана, нито се отхвърляме от европейско финансиране. То е обвързвано с осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия за понижаване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда, разясни Аврамова.

Продължава работата по сектора " Крупник-Кресна ", като задачата е да се отговори на целите на новата Европейска комисия и признатия неотдавна от нея Европейски зелен пакт. Европейска комисия приветства поетия от България ангажимент до края на 2020 година да реализира поредност от смекчаващи ограничения, с които да понижи въздействието върху обекти от Натура 2000 по съществуващия път Е-79, уточни министър Аврамова.

Продължава работата по определения източен вид на трасе Г10.5, за който има влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда. Аврамова уточни, че този вид е най-балансираното решение във връзка с околната среда, сигурността на жителите, както и от икономическа позиция.

Срокът, в който се счита, че ще бъде осъществен секторът през Кресненското дефиле, е доникъде на 2027 година, когато би трябвало да е готово новото платно в посока София и да е рехабилитирано съществуващото трасе в посока Кулата. Безопасността на хората за нас е най-важният приоритет, съобщи Аврамова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР