Не се очакват преки загуби за българските производители след Брекзит,

...
Не се очакват преки загуби за българските производители след Брекзит,
Коментари Харесай

Порожанов: Не се очакват преки загуби за производителите ни след Брекзит

Не се чакат директни загуби за българските производители след Брекзит, защото към два % е износът на български аграрни и хранителни артикули за Англия. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред публицисти в Пловдив откакто публично откри Международната селскостопанска галерия " Агра 2019 ", заяви Българска телеграфна агенция.

При Брекзит без съглашения в нашия бранш, търговията на плодове, зеленчуци, животинска продукция и живи животни ще минава по разпоредбите за търговия с трети страни, както с арабските страни и тези отвън Европейски Съюз, а съгласно министъра това значи повече документи и документи.

По отношение на забрани за улов на риба Порожанов разясни, че няма забрани. Единствено има възбрана за улов над квотите или над позволените количества, единствено за калкан и цаца. Квотата за улов на калкан е по-рестриктивна, даже предходната година успяхме да я вдигнем с една трета, уточни министърът.

До момента заплащанията към земеделските производители вървят регулярно. През декември са разплатени над 650 милиона лв. за обвързаното произвеждане в отглеждането на животни или първото базово непосредствено заплащане. През януари са доразплатени акцизът и директната национална помощ в отглеждането на животни, в този момент се заплащат по втора ос част от необлагодетелстваните региони. С ДФЗ ще се опитаме да изтеглим заплащанията за обвързаното произвеждане за плодове и зеленчуци от април в март или това са близо 75-80 милиона лв., добави министърът.

От през днешния ден до 24 февруари в Пловдивския панаир се организира петото издание на Мегафорума за агробизнес, храни, вино и съоръжение, който включва интернационалните изложения " Агра ", " Винария ", " Фудтех " и " Вкусове от Италия ". Форумът демонстрира измененията и развиването на браншовете по цялата верига от полето до трапезата и сложни решения за нейното рационализиране. В бизнес събитието се предстваят над 650 компании от 30 страни, от които 119 са нови, участват производители от над 170 сектора. В състезанието за нововъведения вземат участие 68 нови продукта и разработки, измежду които 15 от международен мащаб и 11 от европейски мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР