Не се очаква шоково поскъпване на стоки и услуги заради

...
Не се очаква шоково поскъпване на стоки и услуги заради
Коментари Харесай

Булгаргаз поиска ново увеличение на газа

Не се чака шоково повишаване на артикули и услуги поради поисканото през днешния ден от " Булгаргаз " повишаване на синьото гориво с над 3,5% и поради скока на тока за бизнеса, настояват анализатори. Причината - огромната конкуренция, непозволяваща на бизнеса да си компенсира разноските посредством цените. От Търговско-промишлената палата предизвестиха, че в случай че борсовите цените на електричеството не бъдат овладени, ще провокират банкрути в най-енергоемките браншове.

Предложение за повишаване на природния газ с 3,5% за първото тримесечие на новата година внесе " Булгаргаз " в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Според закона за енергетиката КЕВР има право да трансформира цените на парното и на електрическата енергия, в случай че цената на природния газ нарастне с 5%. В случая нямаме такава обстановка.

Според анализатори, готвеното минимално покачване на газа и скокът на борсовия ток за бизнеса с близо 300 на 100 през последните седмици няма да се отрази на цените на стоките.
Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна стопанска система: Няма по какъв начин да има шоково повишаване вследствие на нарасналите цени или на тока, или на газа, защото приказваме за браншове, които оперират във високо конкурентна цена и надлежно всяко нарастване, всяко прекачване на тези разноски върху крайните цени, автоматизирано значи изгубена конкурентоспособност и оттова загуба на пазарен дял.
Според бизнеса обаче скъпият ток ще докара до прекъсване на производства и затваряне на компании. Според Търговско-промишлената палата, най-засегнати от скоковете в цените на тока за бизнеса ще бъдат енергоемките производства. Основно това е черната металургия и някои браншове и предприятия от химическата промишленост, хранително-вкусовата, производството на самун също.

Имаше компании, които преустановиха своята активност, просто тъй като няма по какъв начин да продадат на такива цени.

Колебанията на цените на тока са нормални при свободната търговия, като с изключение на у нас те се следят и на тържищата в Румъния и Унгария, настояват енергийни специалисти. Те поучават бизнеса да купува дълготрайно ток, вместо ден за ден.
Проф. Лъчезар Тасев - енергиен специалист: Ако те добре са си пресметнали товаровите графици, в случай че имат задоволително постоянни дълготрайни контракти, те не носят опасности. Рисковете носят търговците.
На 20 януари завършва секторната инспекция на борсовата търговия на ток от страна на КЕВР, а дали има нарушавания, ще стане ясно през януари.

Днес обаче борсата се успокои, пазарът затвори при котировки от 90 лева за мегават/ час.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР