Не се очаква да има сериозно противопоставяне на Фонда за

...
Не се очаква да има сериозно противопоставяне на Фонда за
Коментари Харесай

ЕП обсъжда фонда за справедлив преход

Не се чака да има съществено опълчване на Фонда за обективен преход, който ще се дебатира през днешния ден в Европейския парламент и ще се гласоподава на следващия ден - това сподели в изявление за " Хоризонт " по БНР евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Новаков, който е член на комисията по районно развиване. Той е на стойност 17.5 милиарда евро и е предопределен да помогне на страните-членки за преход към зелена стопанска система. Според Новаков първите средства за страната ни могат да дойдат още през есента.

" Парите от фонда се разпределят чрез районни проекти. В България сме изготвили три такива - за Перник, Кюстендил и Стара Загора, които са трите наши въглищни региона. Така че вложенията биха се насочили там ", сподели Новаков.

На въпрос дали тези средства ще са задоволителни за тези три района, Новаков отговори: " Със сигурност не са задоволителни напълно. Говорим за 1,3 млрд евро за 2027 година по настоящи цени, като 570 млн. евро ще дойдат по линия на многогодишната финансова рамка, а още 730 милиона - по линия на " Ново потомство Европа ". По този метод се нареждаме на пето място в Европейски Съюз по дял на асимилиране. Полша е преди всичко - съвсем 20% от целия проект отиват там. Очаква се най-активно да влагаме по Фонда за обективен преход през 2022 и 2023 година - по 370 милиона евро всяка година ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР