Не се налага децата да носят защитни маски по време

...
Не се налага децата да носят защитни маски по време
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Без маски в класните стаи

Не се постанова децата да носят защитни маски по време на образователните часове. Запазваме модела и това, което назоваваме пашкули, балончета, с цел да може да се реализира деен обучителен развой. Позитивното при него е, че не се изисква носенето на маски в класните стаи, а отрицателното е, че в случай че има един инфектиран, се карантинира цялата паралелка. Това сподели в " Тази заран " по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Към днешна дата има 8,5 на 1000 възпитаници и учители, които са карантинирани, добави той.

" Ситуацията е динамична и непредвидима, само че безапелационното ни желание е да имаме най-много присъствено образование. Следим във всяка област броя на инфектираните. Има прагови стойности. Някои области в които обстановката е тревожна ", съобщи министърът.

При 20% възпитаници със признаци, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото учебно заведение, добави той.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на ситуацията и по тази причина е определено това предписание, изясни министърът.

След като водещият Антон Хекимян посочи, че в Търговище психолози са почнали работа с възпитаници поради загубата на учителката им, Вълчев сподели, че там е преминат прага на тревога и е било предстоящо да се стигне до смъртен случай в системата. " Няма по какъв начин да го избегнем, тъй като всеки 80-ти гражданин на България е преподавател. В едно от учебните заведения в Търговище 18% от учениците са със признаци за COVID-19. 280 пък са заявките за образование в електронна среда ", добави той.

Министърът предложи на учителите да носят защитни шлемове в класните стаи, а на открито да са с маски.

" По време на образованието в електронна среда ще се дават по 30 лв. на учителите. Нямаше педагози, които да не преподават по време на затварянето на учебните заведения напролет ", добави той.

" Не е надалеч времето, когато във всяка класна стая ще има по един компютър. Средствата за пазаруването на 80 000 такива устройства са утвърдени от Европейски Съюз, само че процедурите са малко по-бавни ", съобщи Вълчев.

Не обмисляме удължение на Коледната почивка, добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР