Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Това

...
Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Това
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Не бяхме уведомени за преструктурирането на правителствена болница

" Не се съветваха с нас и не бяхме известени. Това е и повода за сходно неразбирателство. Надявам се, че до понеделник ще изясним изцяло нещата. " Така ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков разяснява желанието на държавното управление да преструктурира Университетска болница „ Лозенец “ и да я трансформира в национално педиатрично лечебно заведение.
Въпросът е от изключителна значимост за Алма матер, тъй като болница „ Лозенец “ е неговата учебно-клинична база, Факултетът по медицина и неговата акредитация са директно свързани с нея. В развиването на своята образователна база от университета са вложили доста средства, а преподавателският състав е напълно на щат в болничното заведение, съобщи БГНЕС.
Как ще се отрази тази смяна на болничното заведение и Медицинския факултет обаче към момента остава неразбираемо.
" Още не знаем, тъй като не знаем защо преструктуриране става дума. Единственото, което до момента е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болничното заведение да не бъде към Министерски съвет. Тя не е държавна болница, 80% от лекуващите се там пациенти са в действителност просто жители. Ако Министерски съвет е решил към този момент да няма подобен контингент, това е един от методите. Има и други способи да се прекрати това “, счита проф. Герджиков.
От преструктурирането са обезпокоени всички, а студенти и специализанти даже готвят митинги. Те се координират в обществените мрежи и приканват гражданското общество за поддръжка.
" Говорих с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. И двамата ме убедиха, че ще създадат всичко допустимо да се разбере незабавно какъв е проекта на държавното управление, както и да се разбере незабавно, че няма никаква опасност за Медицинския факултет ", посочи ректорът на СУ.
Той изрази вяра, откакто проектите на ръководещите станат ясни, както и се изяснят юридическите последствия от тях, публичното напрежение по тематиката да спадне.
Надявам се, че незабавно след тези срещи те ще бъдат успокоени, когато забележим какви са проектите на държавното управление.
" Смущението им идва от това, че имаме един акт, от който не са ясни следствията. Трябваше да се излезе с цялостна идея, с цел да е ясно през цялото време ", счита професорът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР