Не се коментира много, но имаме ново дъно в държавната

...
Не се коментира много, но имаме ново дъно в държавната
Коментари Харесай

Двойка е средната матура по математика

" Не се разяснява доста, само че имаме ново дъно в държавната просветителна система ", съобщи на Фейбук страницата си Стоян Панчев от ЕКИП.

Той засяга междинния резултат на матурата по математика за седмокласници. „ 33 точки от 100. Някак си това било 3,60. Едно време 30% се броеше за слаб, но както и да е ", уточни Панчев. Напомняме, че малко по-добри са резултатите по български език, където седмокласници събират приблизително по 53.06 точки. Само един единствен възпитаник от явилите се към 55 500 е изкарал по 100 точки и на двете матури. Припомняме, че на матурите след 12 клас през юни резултатите на зрелостниците стигнаха своето историческо дъно. Тогава стана ясно, че междинната оценка от изпитите по български език и литература е Добър (4,06). Това се оказа е най-слабото показване, откогато този формат беше върнат през 2008 година

На матурите по математика зрелостниците имат по-добър резултат от 70 точки или оценка „ доста добър ". Тенденцията всяка година междинният резултат да пада остава трайна. „ МОН незабавно се задейства да поправя казуса, като образува екип, който още веднъж да олекоти материала ", напомни Панчев.

Проект на МОН в действителност планува улеснение на образователните стратегии по математика, поради неприятните резултати на външното оценяване след 7-ми клас. Вече е образувана работна група, която ще направи обзор на образователните стратегии по математика в V, VI и VII клас, с цел да се види къде може да се облекчат. Според просветния министър Красимир Вълчев програмата е „ прекомерно бърза, амбициозна " и дава обещание да я облекчи. Следващият стадий е смяна на наличието от 7 до 10 клас. „ Основното изпитание на администрацията е да направи изпитите, тъй че да не се вижда личният и систематичен неуспех. За благополучие тя се проваля даже в замазването на ситуацията. Всъщност всичко тези " промени " на материала, изпитите, кое стихотворение се псевдоанализира в 6-ти клас и прочие са като да " реформираш " плановото стопанство с нова по-добра петилетка ", написа Панчев в коментар за идните ремонти.

Според проф. Иван Тонов от Софийския университет пък българските възпитаници очевидно изостават в материала. И това си персонални на интернационалните надпревари, на които преди обичайно заемаха призови места. Сред претекстовете на МОН за ремонти в образователния проект е и гладът за механически фрагменти. Целта е да се създават повече експерти в региона на инженерните специалности, математиката и естествените науки, защото те са измежду дефицитните на пазара на труда.

Остава отворен въпросът дали улесненият материал ще запълни качествено тази липса. Напомняме, че съгласно данни на Евростат България е първа по неначетеност в Европейски Съюз. През 2016 Европейска комисия рапортува, че 41% от българските възпитаници до 16 години не са изцяло грамотни. За съпоставяне - във Финландия този % е 8,1%.

В международен мащаб надалеч пред нас по избрани критерии за просветеност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР