Не се иска подпис от втория родителПодаваме годишните декларации от

...
Не се иска подпис от втория родителПодаваме годишните декларации от
Коментари Харесай

Данъците 2019 – капан за измамниците

Не се желае автограф от втория родител

Подаваме годишните заявления от 10 януари до 30 април


40 лева бонус от хазната за двама ненавършили пълноправие наследника


По-малко формуляри за фамилии с ипотека


Точно 22 дни може да се употребява отстъпката от 5% от дължимия за внасяне годишен налог върху приходите от миналата 2018 година За първи път годишните данъчни заявления ще се подават от 10 януари, а крайният период е 30 април. Но в случай че декларацията се подаде онлайн до 31 януари и в същия период се заплати дължимият налог, има отстъпка от 5%. Като всички облекчения и отстъпки се употребяват, единствено в случай че човек няма остарели отговорности към хазната.

През 2019 година по-лесно ще се употребяват данъчните облекчения за млади фамилии с ипотека, за деца и за деца с увреждания. Тези облекчения може да се употребяват от единя от съпрузите. Когато той подава годишната си данъчна декларация към този момент не е належащо да ползва декларация с автограф от другия брачен партньор, че няма да употребява облекченията. Но в случай че и двамата съпрузи подадат заявления с искане да употребяват отстъпки от дължимия данък, Национална агенция за приходите ще хване измамата и в следствие и двамата ще изгубят правото да употребяват облекчение.

Един от съпрузите в младо семейство може да понижи годишния си облагаем приход с разноските за лихви върху първите 100 хиляди лева от ипотечен заем за пазаруване на само жилище на семейството. Условието за това е един от съпрузите да е бил под 35-годишна възраст при подписването на контракта за ипотечен заем.

Законът дава право на един от съпрузите да понижи годишния си облагаем приход с 200 лева за едно ненавършило пълноправие дете, с 400 лева за две деца и с 600 лева за три и повече деца. Тъй като данъкът е 10%, дължимият данък ще бъде понижен надлежно с 20 лева, 40 лева или 60 лева Отстъпката може към този момент да е употребена през предходната година посредством работодателя. Но хората, които не са го създали, могат да подадат годишна данъчна декларация и да употребяват отстъпката, даже да имат единствено приходи от заплата и не са длъжни да подават формулярите.

За първи път през 2019 година данъчното облекчение за деца с увреждания може да се раздели сред двамата родители, в случай че приходите на единя не са задоволителни с цел да го употребява в цялостен размер. Законът разрешава един от съпрузите да понижи годишния си облагаем приход с 2000 лева, в случай че има дете с увреждания, с което ще спести 200 лева налози. Но постоянно и двамата родители имат облагаеми приходи под 2000 лева Затова в този момент, в случай че единият брачен партньор има от заплати 1500 лева, а другият 700 лева, първият може да употребява 1500 лева от облекчението, а вторият още 500 лева

Онлайн


Нотариусите с електронни формуляри

 Новите данъчни заявления към този момент може да се смъкват от уеб страницата на Национална агенция за приходите. Новите данъчни заявления към този момент може да се смъкват от уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Нотариуси, юристи и лекари на свободна процедура, както и останалите самоосигуряващи се жители ще би трябвало да подават в Национална агенция за приходите единствено онлайн декларациите за изплатени от тях суми на чиновници в адвокатската фирма или кабинета. Това обаче важи единствено за приходи, изплатени през 2019 година, плануват последните промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Декларациите за изплатени от самоосигуряващите се хонорари в края на 2018 година, които се подават до 31 януари, може да са и на хартия. Самоосигуряващите се жители ще би трябвало да подават и годишните си данъчни заявления единствено по интернет. Това обаче също важи за приходите от 2019 година Т.е. при започване на 2020 година, при подаване на годишните данъчни заявления за приходите от 2019 година, формулярите до Националната организация за доходи ще би трябвало да се подават онлайн.

Променят облагането


Наградите до 100 лева без данъци


Предметните награди на стойност до 100 лева към този момент не се таксуват. Става въпрос за награди, които търговски вериги или други компании дават на клиенти, както и за предмети, които се печелят от игрални автомати. Досега без данъци бяха премиите на стойност до 30 лева

При подаване на годишните данъчни заявления за приходите от 2018 година за последно би трябвало да се разгласят получените предметни и парични награди от търговски вериги и други компании, които не са ваши работодатели. За предметните награди на стойност над 30 лева би трябвало се уточни пазарната им цена и късметлиите да платят налог от 10%.

От началото на 2019 година се трансформира редът за облагането на премиите над 100 лева, които компании раздават като част от рекламните си тактики. Данъкът за награди като коли или екскурзии към този момент ще бъде удържан от компанията още при изплащането им. Ако премиите са предметни има два разновидността – компанията да изиска от печелившия 10% от цената й с цел да внесе в хазната дължимия налог, или да го заплати за лична сметка. А при започване на 2020 година, при подаване на годишните данъчни заявления за приходите от 2019 година, получените награди няма да се афишират от късметлиите.

Промени


Куриери няма да доставят бутилки


Изпращането на бутилки и туби с вино с куриери към този момент е неразрешено. Досега такава възбрана имаше единствено за алкохол и цигари. В резултат хората към този момент би трябвало сами да транспортират домашното си виното, даже то да е за консумация в границите на фамилията и дядо от село желае да изпрати една туба на наследниците си в града. Цигари и алкохол с заплатен данък обаче може да се изпращат с пощальон, планува Законът за акцизите и данъчните хранилища. Подателите на пратките в тези случаи са длъжни да показват персонална карта и да попълнят декларация пред пощенския оператор, че изпращаните артикули са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че са с бандерол, когато подобен е наложителен.

Обявите би трябвало да бъдат премахвани


1000 лева санкция за продажба на вино по интернет


Съдът ще разпорежда блокиране на уеб сайтове

 Продажбата на вино посредством разгласи в интернет към този момент е неразрешена. Продажбата на вино посредством разгласи в интернет към този момент е неразрешена.
Продажбата на вино с разгласи в интернет, във вестник или залепени известия на входа на блока към този момент е неразрешена. Това стана с последните промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които влязоха в действие от 1 януари 2019 година Досега такава възбрана имаше единствено за продажбата на алкохол и цигари. А с разгласи в интернет всеобщо се продаваше домашно вино, макар че в закона е разрешено човек да си прави вино единствено за персонална консумация. От 1 януари санкцията за хората, които са си създали домашно вино или ракия и ги продават по интернет е от 500 лева до 1000 лева При наново нарушаване санкцията става двойна. Вино и ракия могат да се продават онлайн единствено от търговци, които са се записали в Национална агенция за приходите като електронен магазин.

Лицата, които поддържат уеб страниците за разгласи, към този момент би трябвало да отстраняват всички известия за продажба на алкохол, вино и цигари, както и да лимитират достъпа до уеб страницата от телефонни номера и IP адреси, от които са качвани обявите. Ако това не бъде направено, Агенция „ Митници “ има право да издава решение за краткотрайно прекъсване (блокиране) на достъпа до уеб страниците, на които са оповестени обявите. Ако все пак известието за продажба на вино или ракия не бъде отстранено, Агенция „ Митници “ ще подава искане до Софийския областен съд да постанови всички снабдители на интернет да спрат (блокират) краткотрайно достъпа до съответните уеб сайтове. Съдът би трябвало да се произнесе в къс период от 72 часа. А доставчикът на интернет би трябвало да блокира достъпа до уеб страницата до 24 часа от издание на разпореждането на съда.

Фирмите, които обезпечават достъп до интернет, ще би трябвало да съхраняват информацията за датата и часа, на която е блокиран достъпът до уеб страниците, данни за IP адресите им, както и да създадат цифрова фотография (скрийншот) на обявата. Целта е всичко това да се употребява като доказателство в съда против нарушителите. Ако не изпълнят това условие, ще отнасят санкции от 3 хиляди до 10 хиляди лева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР