Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на

...
Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на
Коментари Харесай

Спряна е работата по Националната стратегия за детето

Не съществува тактика за фамилията и детето, има план на Националната тактика за детето (2019 година - 2030 г.), който е спрян и не е реалност в правния мир. Това сподели по време на парламентарния надзор вицепремиерът Марияна Николова. Тя отговори на въпрос на народния представител от "Атака " Павел Шопов за противоречивата тактика, която към момента продължава да е обект на полемики в обществените мрежи.

"В подготовката на плана са взели участие редица държавни ведомства, депутати, специалисти в разнообразни области, социолози, политолози, представители на висши учебни заведения и на неправителствения бранш. Децата също са били включени в процеса на консултиране ", уточни Николова. Тя в детайли изясни процеса на възлагане и дейностите по плана. Работата по него е почнала със заповед на ръководителя на Държавната организация за отбрана на детето, след приключване на интервала на предходната Национална тактика за отбрана на детето (2008 - 2018 г.). Целта е планът да бъде съгласуван с целите на държавното управление и с уговорките на страната като член на Европейския съюз, както и с световните цели за стабилно развиване на Организация на обединените нации, увери вицепремиерът.

Документът е оповестен за публично разискване първоначално само че 2019 година. Заради забележителния брой негативни мнения не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет.

По думите на Шопов подобен документ има и по него е работено дълго време без обществото да е схванало. По сходни документи се работи "на мрачно и вероломно, с цел да бъдат небрежно признати ", уверен е той. Основният въпрос съгласно него е кой финансира работата по тази тактика. Гражданите и Светия синод стачкуваха срещу този план, напомни депутатът. Със тактиката се е желало вкарване на децата в един режим на "неолиберално мислене и метод ". "Този неолиберален дух е неприемлив за нашия християнски морал и обичайни възгледи, акцентира националният представител ", възмути се атакистът.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР