"Не съществува голям риск за здравето на децата, но рискът

...
"Не съществува голям риск за здравето на децата, но рискът
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Време е да се отворят областните градове, а с маски само на закрито

"Не съществува огромен риск за здравето на децата, само че рискът за образованието им става все по-голям ", това сподели проф. Мира Кожухарова - епидемиолог. Тя изрази терзание, че бъдещите лекари - в този момент студенти по медицина - могат да имат пропусната година.

"Не мисля, че онлайн образованието може да замести живото обучение ", съобщи тя пред БНР.

Проф. Кожухарова разяснява терзанията, че междинната възраст на учителите е над 55 години, че е мъчно да се каже коя възрастова група е най-застрашена, защото броя на болните в България е доста дребна.

Според нея отпущането на ограниченията е положително решение. Тя предложи да се направи епидемиологичен разбор, с цел да се реши до каква степен е дейно затварянето на избрани обитаеми места и квартали, тъй като все още не сочат такава успеваемост.

"За да се съживи туризмът, доколкото може да се съживи, освен възбраните, само че и страхът на хората, които бяха доста наплашени, ще бъде спънка пред туризма. Затова е оправдано хората да се осмелят да пътуват, спазвайки противоепидемичните ограничения. Да не се затварят регионалните градове ", разяснява епидемиологът.

По думите на проф. в Кожухарова ограниченията за изолираност на хората стопират разпространяването на заразни заболявания, това не е изобретение, новото е, че целият свят е карантина:

"Това стопира разпространяването на ковид, само че той няма да изчезне от единствено себе си, а би трябвало да се научим да живеем с този вирус . Нормалните действия в живота да не престават при взимане на по-стриктни противоепидемични ограничения. На всички хора е известно и те ги съблюдават ".

Проф. Кожухарова разяснява, че в България не може да се приказва за пикове, тъй като нямаме епидемиологични данни, имаме дневни данни, в които се оповестява броят на позитивните, само че единствено дребна част от тях са заболели.

"В епидемиологията, когато обсъждаме епидемии, вършим изчисленията си на база седмични данни на броя болни, а не на броя позитивни проби ", изясни тя.

Въпросът с всеобща ваксина против COVID-19 се отнася за времето, което не обгръща идващия сезон, а ще бъде след години.

Препоръката на проф. Кожухарова за носенето на защитни маски е да се носят единствено на закрити места, тъй като: "Ако се носят погрешно, по-добре да не се носят ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР