Не само Сърбия тъгува за Краля на фолк музиката Шабан

...
Не само Сърбия тъгува за Краля на фолк музиката Шабан
Коментари Харесай

Балканите скърбят за Краля на доброто и любовта

Не единствено Сърбия тъгува за Краля на фолк музиката Шабан Шаулич, а популацията на Балканите, което обичаше и на драго сърце слушаше неговата музика и се прекланя пред щедростта и добротата му. През 2016 година той дружно със своя сътрудник и другар Мирослав Илич направиха обилно подаяние за сираци в България. Така двамата огромни на сръбската музика демонстрираха, че милеят за несретните деца освен в родината си.

Нелепа злополука, провокирана от пийнал джигит без брошура в Германия лиши живота на "Краля " на сръбския попфолк. "Утихна златният баритон ", "Отиде си Кралят на националната музика ", гласят част от медийните заглавия в прилежаща Сърбия. В България, изключително в западните региони, скърбящите фенове на артиста също са безчет.

Катастрофата стана през вчерашния ден сутринта, когато автомобил мазда, ръководен от пийнал водач без брошура, се заби в автомобила марка сеат, в който пътуваше артистът, съобщи Българска телеграфна агенция.

При злополуката Шаулич получил сърдечен удар, от който умрял, заяви за ТВ Пинк мениджърът Богдан Марката, уредник на концерта на Шаулич в немския град Билефелд.

Елитът на Сърбия през днешния ден също тъгува и праща съболезнования на фамилията на убития именит артист и композитор. Отнеха живота му безвреме - на 67-годишна възраст.

Шабан Шаулич е роден на 6 септември 1951 година в град Шабац, в мюсюлманското фамилията на Илдуза (с моминско име Демирович) и Хусеин (Хуса) Шаулич. Майка му е от град Биелина в Босна и Херцеговина. Той още като дете се увлича по пеенето. Преди да стартира да се занимава с музика е упражнявал футбол, само че пеенето и композирането се оказват съдбовни призвания за него.

Безброй са концертите му и в България. През 2016 година той и сътрудника му Мирослав Илич пяха пред родни фенове в два поредни дни - на 19 и 20 март, в зала "Арена Армеец ". Концертът имаше идея - да се съберат средства за парна апаратура за дома в село Доганово, където живеят деца, лишени от наставнически грижи.

И двата дни залата се пукаше по шевовете, като пристигаха хора от разнообразни градове на страната, с цел да видят двете митове на сръбската музика. А те подариха 150 000 лв. за нашите сираци. Хайде в този момент да си напомним какъв брой от нашите артисти са правили такива великодушни жестове за нуждаещите се!?

И ще разберете за какво Шабан Шаулич бе толкоз скъп и обичан от хората освен в Сърбия, а и на Балканите. Защото, както споделяше Жул Верн, само че по различен мотив и за различен човек – „ неговата добрина превъзхождаше дори неговата благотворителност, тъй като добротата е неизчерпаема, а щедростта въпреки всичко има граници”. Стореното положително остава и се помни. Така както ще се помнят и неговите песни, написани за любовта, за другарството, за безконечните полезности в живота.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР