Не само по време на коледните и новогодишните празници, но

...
Не само по време на коледните и новогодишните празници, но
Коментари Харесай

Празничният стрес може да причини инфаркт в последствие

Не единствено по време на коледните и новогодишните празници, само че и след тях, с насладата, вълнението и бързането, подаръците, магията и спомените идва и стресът: извършване на покупки, несъразмерни разноски, готвене, посетители, родственици.

Още повече, че през януари и февруари именните дни в българския календар не са малко. Не е изненада, че оставени без надзор, стресът и безпокойството от основаването на съвършените празнични дни могат да бъдат пагубни за физическото и психическото здраве. А това включва здравето на сърцето.

„ Когато се опитваме да бъдем всичко за всички, губим от взор персоналното си здраве. Не се храним вярно. Не вършим задоволително извършения, не почиваме. И елементарно се нервираме, даже за дребни неща. Всички тези фактори покачват риска от сърдечни болести и инфаркт “, споделя кардиологът от университетските лечебни заведения на Кливланд доктор Митл Маюга.

Сърдечните болести са палач номер едно на мъжете и дамите. Повечето хора познават общите рискови фактори – високо кръвно налягане, висок холестерол, наднормено тегло, тютюнопушене. Но малко на брой са наясно със забележителните опасности, които стресът, депресията и тревогата могат да съставляват за здравето на сърцето.

Продължаващи или неочаквани рискови житейски условия, като бракоразвод, фамилен спор, персонална злополука или гибел на обичан човек, са свързани с инфаркти и сърдечна непълнота. Постоянният стрес може да понижи или да попречи на изцелението.

Когато е под стрес, тялото освобождава кортизол и други хормони на напрежението. Кортизолът алармира на нервната система да форсира сърдечната периодичност и да увеличи кръвното налягане за реакцията на тялото: „ Бий се или бягай ”. В кратковременен проект кортизолът е добър, зарежда тялото. Но в дълготраен проект продължаващият стрес може да способства за високо кръвно налягане и да аргументи стрес и в други елементи на тялото.

Към увеличението на риска от сърдечен удар и кръвни съсиреци, високото кръвно налягане може също да повиши вероятността от сърдечна непълнота. Стеснените и втвърдени съдове изискват сърцето да работи по-усилено, с цел да изпомпва кръв към тялото. За да отговори на условието, сърцето става по-голямо и помпа по-бързо. Тъй като сърцето работи по-усилено, в сравнение с би трябвало и надвишава опциите си, с времето човек може да изпита отмалялост, зной и неспособност да извършва всекидневните действия – всички признаци на сърдечна непълнота.

Въпреки напрежението на празниците, от решаващо значение е здравето да е приоритет през целия сезон. Изборът на метод на живот, който е от изгода за физическото и психическо здраве, също ще подкрепи здравето на сърцето.

Затова е значимо да поддържате физическото си здраве посредством целенасочени извършения, всекидневни действия и благоприятни условия, като танци или зимни спортове.

Заедно със инцидентните капризи от празнични лакомства, пробвайте се да поддържате и здравословния си хранителен режим.

Останете хидратирани, като изберете вода или нискокалорични питиета, без кофеин, които могат да оказват помощ за ограничение на преяждането и висококалоричния апетит.

Пийте алкохол отговорно и спестовно.

Осигурете си задоволително отмора и първокласен сън.

Направете всичко допустимо да намалите напрежението, колкото и да е мъчно. Съсредоточете се върху неща, които прибавят наслада и смисъл по време на празниците. Направете своя лист със задания за празничния сезон, по-късно обмислете всеки детайл и изберете кое е най-важното. Освободете се от неосъществимите упования и „ екстрите ”, които прибавят стрес.

Успокойте се с извършения за физическа релаксация, дишане и медитация.

Укрепете духа и душата си посредством доброволчески услуги или събития, дребни актове на признателност и добрина, и благотворителни дарения, с цел да увеличите персоналната значителност.

Не на последно място, с цел да намалите сърдечния риск, от решаващо значение е да знаете стойностите на вашето кръвно налягане и кръвна захар, както и равнищата на холестерола.

Един грам предварителна защита е по-ценна от кг лекуване./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР