Не само лятото е подходящо за ваканция, на която да

...
Не само лятото е подходящо за ваканция, на която да
Коментари Харесай

Ползите от зимна почивка – защо да я запазите още сега

Не единствено лятото е уместно за почивка, на която да се освободим от напрежението и да се заредим с сила. През зимата тялото и мозъка също имат потребност да разхлабен. Зимната отмора ни прави по-щастливи, понижава напрежението, укрепва и балансира организма.

Докато преди години зимните ваканции се показваха в престой на лагер или в стеснен брой хотели, то през днешния ден има огромно обилие от места и разновидности за зимно бягство от града. Това става все по-предпочитано от сънародниците ни през последните години и надалеч не е притегателно единствено за чужденците, идващи да карат ски.

Струва ли си да се ориентираме към този тип отмора и какво ще получим от нея?

Помага ни да се оправим със зимните отрицателни настроения

Много хора споделят, че не обичат зимата. Наистина за топлолюбивите е по-трудно, само че една от главните аргументи е късият ден и неналичието на задоволително слънчева светлина. Макар прибавянето на витамин D към диетата да е в помощ, като цяло мъчно се компенсира неналичието на светлина. Ставаме летаргични, усещаме се постоянно изтощени и елементарните рутинни дейности ни се костват големи задания. През зимата ескалират депресивните положения, намалена е устойчивостта на организма на физическо и психическо равнище. Лечебно е въздействието на чистия планински въздух, хубостта и спокойствието на гледките, свежестта и свободата, които дава една бърза разходка из гората.

Разходките и игрите в снега работят като упражнение

Дори и да не умеете да карате ски, разходка в планината или стартиране на децата с шейни могат да се прегледат като самобитна физическа подготовка. Ходенето в снега изисква изпитание, хабят се повече калории и си набавяте придвижване и тонизиране на мускулите.

Уют и разтоварване с книга

Много от нас имат визията по какъв начин ще прекарат студените дни у дома, завити с меко одеяло, с чаша топъл чай, четейки нова книга. Само че поради трескавата подготовка за празниците, дългите работни задължения и безкрайните отговорности рядко ни остава време за такива дребни, само че скъпи удоволствия. Но ето че се намирате в далечен хотел, където няма защо да се тревожите и главната ви задача е да се отпуснете и да си доставите наслаждение. Какво по-хубаво от това да се настаните до камината в лобито или пък в стаята с книга и топла напитка в ръка?

Спа самодоволство

В студените зимни дни спа процедурите работят като магнит. Да се сгреете в парна баня или сауна след снежен поход и да премахнете токсините от тялото, е чудесна концепция. Освен в случай че не спортувате постоянно, множеството от нас не се грижат задоволително за тялото и връзката с него. Спа удоволствията са един прелестен метод за разпределяне на тялото и освобождение на мозъка от грижи.

По-изгодно е за бюджета

В взаимозависимост от мястото и месеца някои хотели са по-изгодни за зимна отмора. Има по-малко туристи и опашки по забележителностите, както и по-конкурентни цени. Ако съответна дестинация притегля гости най-вече през лятото, проверете по какъв начин стоят нещата през зимата и е допустимо да намерите положителни предложения.

Варианти за зимна отмора
Хотел
Резервирането на хотел с включено изхранване е известен избор за зимните дни, тъй като всичко е включено на едно място и не е належащо напредване или излизане от хотела. Това е много добър вид и за фамилии, изключително в случай че има детски ъгъл и други занимания за деца. Повечето хотели имат и спа центрове, които спомагат за цялостния пакет релаксация.
Къщи за посетители
В не толкоз известни туристически региони и на по-висока надморска височина се срещат повече къщи за посетители. Това са гостоприемни и уютни дребни бизнеси, които дават топло отношение и обичаен образ на храната, базата и обслужването.
Хижа
Ако сте в добра форма и имате потребност от хубава подготовка и превозване, изкачването до по-високите елементи на планините и отсядането в планинска хижа също са вероятни. Там ще имате достъп до лифтове, каране на ски и прелестни, сурови гледки.
Екотуризъм
Това е набираща скорост наклонност за туризъм в България. Според Световния фонд за дивата природа, това е „ туризъм, включващ пътешестване до места с релативно незасегната от индивида природа, с цел да се получи визия за естествените, културно-етнографските характерности на дадения регион, което не нарушава целостта на екосистемата и основава стопански условия за запазване на околната среда и естествените запаси от локалното население. “

Пример за екотуризъм е разходка по екопътека, като по време на прехода допринесете с нещо за природата. Можете да почистите региона, сложите табели или хранилки за птици, засадите дръвчета.

Друг вид е да отидете до някое затънтено село, където няма кой знае какви улеснения, и да се докоснете до суровия метод на живот на кореняците. По време на престоя ви ще се докоснете до техния обичай, ще разберете по какъв начин живеят и с какво се изхранват, по какъв начин се грижат за земята. Можете да им помогнете с физическа работа, услуга или просто добра дума.

Има доста разнообразни варианти да си изкараме прелестно студените дни измежду природата и те не всеки път значат разкош и разтягане на бюджета. Ако се разтърсим за разнообразни благоприятни условия, можем да изкараме една чудесна отмора, която ще ни отпусне и зареди с сила и позитивно въодушевление. Така ще имаме сили да се оправим с остатъка от зимата и ще се върнем към всекидневието освежени и удовлетворени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР