Не само копаенето на криптовалути и дигиталните услуги потребяват много

...
Не само копаенето на криптовалути и дигиталните услуги потребяват много
Коментари Харесай

Изкуственият интелект замърсява природата и подхранва неравенството

Не единствено копаенето на криптовалути и цифровите услуги използват доста сила - развиването и обучаването на изкуствения разсъдък има сериозен въглероден отпечатък, само че и скъпият достъп до опциите му задълбочава неравенството в софтуерния бранш, като дава предимство единствено на колосите.

Това изясняват откривателите в нов отчет, оповестен този месец от Масачузетския университет в Амхърст и маркиран и от Масачузетския софтуерен институт. В него се показва, че силата и разноските за образование на модели, с които машините да схващат и употребяват човешки език, гълтам обилни запаси в " новото потомство огромни мрежи, обучавани с несметно количество данни " и наклонността ще се задълбочи, в случай че сегашният модел се резервира.

Подобренията в бранша " зависят от това дали са налични извънредно огромни изчислителни запаси, които изискват също толкоз значително ползване на сила. " Разходите за хардуер и електричество, които пораждат, са съществени, подобен е и въглеродният отпечатък на тензорните процесори, основани от " Google " особено за машинното самообразование на невронни мрежи, продължава текстът.

И тук напредъкът е сходен на този с биткойн - в миналото стационарни компютри бяха главните принадлежности за " копаенето " (също включващо комплицирани изчислителни операции), а през днешния ден към този момент индустриалният мащаб продължава да се разраства и това единствено усилва хардуерните, финансовите и енергийните условия, причинявайки и по-голямо обособяване на излъчвания в околната среда.

Разходите се усилват хиляди пъти

" Обучаването на най-високотехнологичен модел изисква обилни изчислителни запаси, които изискват съществено количество сила, дружно с финансови разноски и цената за околната среда. Изследователската и развойна активност за тези модели усилва с хиляди пъти тези разноски, защото изисква наново образование (на невронни мрежи - бел. ред.), с цел да се опитва с архитектурата и хиперпараметрите им, " изясняват създателите. Последната дума включва всички стойности, които се задават на изкуствения разсъдък, преди той да стартира да бъде обучаван. Дори за напълно леки спомагателни настройки на моделите, даващи минимално усъвършенстване, е нужна доста сила.

" Докато преди десетилетие множеството модели за обработка на натурален език (преобразуване на човешки език в данни и противоположното - бел. ред.) можеха да са обучат или разработят на преносим компютър или сървър, доста от тях през днешния ден изискват огромно количество специазиран хардуер като графични процесори (за обработка на графични изображения, GPU, бел. ред) и тензорни процесори, ограничавайки достъпа до тези модели с висока акуратност по финансови аргументи. "

 Изкуственият разсъдък замърсява природата и подхранва неравенството

При образование за възстановяване на " крайната акуратност " на модела се следи " детонация " на разноските за околната среда, а при някои от техниките действителните изгоди са доста дребни. Например образованието на един от моделите, така наречен Трансформатор, употребен за сполучлив и прецизен машинен превод, отделя 82 кг еквивалент на въглероден диоксид и коства сред 289 и 981 $. Това е към една осма от въглеродните излъчвания, създадени от полет сред Ню Йорк и Сан Франциско, не престават създателите.

При използване на търсене в невронната архитектура - прийом за фина конфигурация - отпечатъкът набъбва до 28.4019 тона или 315 такива полета, пет пъти колкото излъчванията на средностатистическа американска кола от началото до края на използването ѝ.

Твърде скъпо

Освен това финансовата цена на търсенето в невронната архитектура за образование на " Трансформър " е сред 942.9 хиляди и 3.2 млн. $. Тези разноски изключват голям брой университетски откриватели от активност, обвързвана с машинното самообразование, и го оставят в ръцете на фирмите, които оферират услуги за пресмятане в облак (cloud computing) с задоволителна изчислителна мощност - " Амазон ", " Майкрософт ", " Google " и други.

Съображенията за сила и политики за образование при обработката на натурален език (на английски)

Цената " не е по силите на всички, които желаят достъп " и множеството модели, изучавани в текста, даже не са създадени в университетските среди. Свеждането на научноизследователска активност в региона до лабораториите на бизнеса е рисково за креатимността в бранша, само че и основава естествена преграда. Много откриватели, даже да имат положителни хрумвания, не могат да ги осъществят затова. Затвърждава се и цикълът, в който " богатите стават още по-богати " - сполучливи и добре финансирани групи получават още финансиране за активността си. Облачните калкулации се оказват насилствени за всички, които желаят да стартират работа в тази тенденция.

Всичко това значи, че са нужни " взаимни старания на индусктрията и университетския бранш ", с цел да се насърчат проучвания за основаване на по-ефикасни логаритми, както и на " хардуер, който изисква по-малко сила " за понижаване на въглеродния отпечатък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР