Не само хората, но и животните могат да страдат от

...
Не само хората, но и животните могат да страдат от
Коментари Харесай

Саркома при кучето - какво трябва да знаем

Не единствено хората, само че и животните могат да страдат от разнообразни доста рискови болести, като да вземем за пример саркома. Подобна диагноза е много комплицирано да се одобри от стопанина, който обича откровено питомеца си. Важно е обаче да запомните, че това не е смъртна присъда и съвсем всяко едно злокачествено образувание може да има удобна прогноза, в случай че бъде намерено в точния момент в ранен етап на развиване.

Саркома при кучето - какво би трябвало да знаем

Злокачествените новообразувания са доста подли, защото не постоянно в началните си стадии на развиване могат да се виждат някакви очевадни признаци. Могат да бъдат с друга локализация, започвайки от костния мозък и стигайки до кожата. Именно по тази причина е добре да сте осведомени с всички ранни признаци на саркомата при кучетата, с цел да можете постоянно даже и сами да преглеждате кучето си, като при нужда да посетите ветеринар за консултация. Особено настоящо е за притежателите на животните над 10 години, защото те са по-предразположени към саркома.

Класификация на саркомата при кучето:

- лимфосарком (лимфом);

- остеосарком;

- хемангиосаркома;

- саркоми на меките тъкани;

- венерическа саркома при кучета.

Симптоматика на саркома при кучето:

 Болно куче Снимка: pixabay.com

- летаргия;

- понижен вкус при кучето;

- уязвимост, незаинтересованост, отвращение за игра и другарство със стопанина;

- неприятен мирис при кучето;

- затруднено уриниране и дефекация;

- спазми, гърчове;

- наедрял корем;

- диария при кучето;

- коремна болка;

- повръщане при кучето;

- проблеми с дишането;

- неочаквана агресия;

- вътрешно кървене;

- бледи лигавици;

- задух;

- уязвимост.

Разбира се, че не е наложително кучето ви да има всички тези признаци на саркома. Дори в случай че забележите единствено някои от тях, то това значи, че неотложно би трябвало да заведете питомеца си на обзор във ветеринарна клиника. Важно е да запомните, че саркомите са много нападателен тип рак, като и най-малкото закъснение с лекуването им може да има съдбовни последствия за кучето. Имайки поради разнообразната им локализация, то надлежно и диагностиката е много самостоятелна. От не по-малко значение е външната клинична картина, анамнезата и прегледа на ветеринаря. Едни от най-честите проучвания, с цел да може да се направи подробна диагностика на положението на животното са:

 Саркома при кучето се диагностицира от ветеринар

- кръвен тест;

- разбор на урината;

- рентген;

- ултразвук;

- тъканна биопсия;

- хистология (идентифициране на типа на тумора и от кои тъкани произхожда);

- компютърна томография (КТ);

- ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);

- ендоскопия.

Онкологичните болести не са прерогатива единствено на индивида, като от тях страдат и животните. Задачата на стопанина е да се грижи чудесно за здравето на кучето, както и да изключва по опция всички провокиращи фактори, които зависят от него. В случай че забележите подозрителни признаци, заведете неотложно вашия домакински любим на ветеринар и следвайте прецизно всички наставления на лекаря.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР