Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно –

...
Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно –
Коментари Харесай

Адвокат Марин Марковски: Иванчева може да съди България заради веригите

Не единствено грозно и укоримо, само че и безусловно нелегално – по този начин юрист Марин Марковски дефинира пред bTV решението на управляващите клиентката му Десислава Иванчева да бъде изпратена на доктор под ескорт и с вериги на ръцете и краката.

„ Когато се наруши законът и се наруши по подобен изрично рисков метод, това е доста неприятно. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това грубо, нечовешко отношение към госпожа Иванчева граничи с доста съществени благоприятни условия тя да си потърси обезщетението”, акцентира той.

Бившият заместник-министър на правораздаването Димитър Бонгалов уточни, че по закон може да се употребяват единствено белезници – а не специфични колани и вериги, а също така приказваме за човек със подозрения за рушвет, а не за причинител на ликвидиране.



Той уточни, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болничното заведение – съгласно директива, призната през март тя е вързана с белезници за леглото си, би трябвало да върви до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й участва надзорник.

Бонгалов беше безапелационен – става дума за „ мъчение, за нечовешко, нечовешко отношение, за което би трябвало да има дисциплинарна отговорност, в това число и наказателна”. Той акцентира, че не става дума единствено за Иванчева – тази процедура се ползва в цялата страна при ескорт до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „ Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„ Доживотните ги извеждаме без белезници (след неоправдателно решение на Европейски съд по правата на човека – б.р.), само че продължаваме да извеждаме в профилирания арест и на „ Г. М. Димитров” почтените до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, разяснява някогашният зам.-министър.

Според Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „ тъй като се опасява, че третият обвинен няма да издържи и ще каже истината в съда”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР