Не само българската НАП стана жертва на хакерска атака. Ако

...
Не само българската НАП стана жертва на хакерска атака. Ако
Коментари Харесай

Хакери разкриха тайни на руските спецслужби

Не единствено българската Национална агенция за приходите стана жертва на хакерска офанзива. Ако за някои това може да звучи като утешение, хакери са  блъснали сървър на снабдител на съветските спецслужби и са споделили с публицисти описанията на десетки неогласени планове в региона на интернет – от унищожаване на анонимността на потребителите на браузера Tor до из следване на уязвимостта на торентите, писа руската работа на Би Би Си. Същата информация дава и Форбс.

Не е изключено да става дума за най-големия теч на данни за работата на съветските спецслужби, написа " Монитор ".

Ударът е осъществен на 13 юли 2019 година При нас хакерската офанзива към Национална агенция за приходите бе на 15 юли.

Вместо основната страница на уеб страницата на московската IT-компания " Сайтек " се появи изображението Yoba – публикувана техника, с която хакерите демонстрират, че са поразили някой уебсайт. Снимката с хакнатата страница се появи в туитър акаунта 0v1ru$ в деня на офанзивата. Там са и скрийншотовете от досиетата от компютъра. На една от тях се вижда, че става дума за 7,5 терабайта информация.

Xaĸepитe cпoдeлят cнимĸи oт cъpвъpитe нa ĸoмпaниятa в Тwіttеr, а след това в акаунта Dіgіtаl Rеvоlutіоn. През декември същата Dіgіtаl Rеvоlutіоn се похвали, че е пpoниĸнaла в Quаntum - ĸoмпaния, ĸoятo paбoти c ФCБ. Тогава информацията отново бе предоставена на Би Би Си.

Хакерите разгласяват скрийншотове от интерфейса на редица планове - " Арион ", " Реляция ", " Гривна " и други. Освен това се виждат и имената на сътрудници на компанията " Сайтек ".

Ако се съди по данните, хакерите са съумели да копират най-малко отчасти информацията, написа Би Би Си.

От архива, с който може да се запознае съветската работа на Би Би Си, излиза наяве, че " Сайтек " извършват работата по най-малко 20 непублични IT-проекта, поръчани от съветските спецслужби. Тези документи не съдържат знак за държавна загадка, написа Би Би Си.

Компанията се управлява от Денис Вячеславович Краюшкин. Един от поръчителите на " Сайтек " е научно-изследователският институт " Квант ", гкъдето работи Вячеслав Владиленович Краюшкин, регистриран в Замоскворечието.

От компанията Квант са отказали да отговорят на въпрос на Би Би Си, дали Денис и Вячеслав Краюшкини работят за Квант. Журналистите били посъветвани да ревизират на уеб страницата на съветския портал за държавни поръчки.

Последните финансови резултати " Сайтек " разгласява през 2017 година Поръчките са за 46 млн. рубли, а чистата облага е 1,1 млн. рубли.

Общата сума за обществени контракти на компанията за 2018 година са за 40 млн. рубли. Компанията работи с националния оператор за сателитни връзки АО " РТ Комм.ру " и информационно-аналитичния център към Върховния съд наРусия.

Ha 18 юли Dіgіtаl Rеvоlutіоn cпoдeля пoвeчe инфopмaция зa нoвaтa aтaĸa и дaвa дaнни нa няĸoи pycĸи жypнaлиcти. Oт пoявилитe ce в мeдиитe пyблиĸaции paзбиpaмe, чe ЅуТесh paбoти пo пpoeĸти зa ФCБ и Quаntum oт 2009 гoдинa нacaм.

Повечето планове са по поръчка на военните, част № 71330. Според специалисти от Международния център по защита и сигурност в Талин считат, че това е част от 16-то ръководство на Руската работа за сигурност, която се занимава с радиоелектронно разузнаване.

През март 2015 година две от подразделенията на ФСБ са упрекнати в теч на данни в електронните съвсем към украински военни. Става явен и един от адресите на Сайтек в Москва - Самотечная, 9. Точно там преди се намира 16-то ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики, а след това – Федералната организация за държавни връзки и информация при президента (ФАПСИ).

През 2003 година постройката е изпразнена.

" Наутилус " и Tor
Проектът " Наутилус-С " е основан, с цел да деанонимизира потребителите браузър Tor.
Той разрешава да се сътвори и така наречен даркнет. Програмата " Наутилус-С " е създадена " Сайтек " през 2012 година по поръчка на " Квант ". Т

Аналогична скица за хакерски офанзиви на потребителите като тази на Tor има през 2014 година, засечена от специалистите на Университета Карлщад в Швеция.

Благодарение на Наутилус-С се основава " база данни за потребителите и компютрите, които се употребяват сега ". " Кремъл се пробват да деанонимизират хакерите и да лимитират опциите хората свободно да изразяватмнението си, коментирали са пред Би Би Си от Digital Revolution

" Наутилус " и обществените мрежи

По-ранна версия на плана " Наутилус " - без букви " С " е коствала 18 млн. рубли и е била за следене на потребителите в обществените мрежи. Рекламата за нея стартира даже по този начин: В Англия има сентенция да не пишеш в интернет това, което не може да кажеш на служител на реда.

Системата е събирала данни за потребителите, както го вършат във " Facebook ", MySpace и LinkedIn.

" Награда "

В рамките на научно-проучвателната работа по плана " Награда ", която се организира в интервала 2013-2014 година, " Сайтек " предстояло да изследва " опциите за създаване на комплекс от скрити средства за хибридни сесии ".

Кой е гарант на плана не е известно, само че се допуска, че е от държавното управление.По предписание, за такива планове поръчват службите и армията.

В " Сайтек " са проверявали и уязвимостта на серията протоколи BitTorrent и Ru Tracker, с повече он 1 млн. консуматори.

От „ Сайтек “ се интересуват и от протоколите Jabber, OpenFT и ED2K. Протоколът Jabber се употребява за месинджъри.

" Наставник " и електронната поща

Проект под името " Наставник " е по поръчка на войскова част № 71330. Целта е мониторинг на електронната поща по избора на поръчката.

В сходство с документите, получена от хакерите, програмата " Наставник " може да се настрои по този начин, че тя да ревизира каквито и да било референции в заложените времена или да се прибегне до " умна група от хора " по заложен метод.

Проектът " Надежда " е основан благодарение на стратегия, която е наложила и пресъздава информация за подобен, какъвто е казусът с световната мрежа.

Други стратегии

Русия тества и изключване от останалия интернет. През 2015 година " Сайтек " се заема да създаде стратегия, която да търси и събира " осведомителни материали в Интернет ". Проектът е с наименование " Москит ".

Хакерите Digital Revolution удостоверяват, че предадената информация е по този начин, както са я получили от 0v1ru Щатски долар.

Сайтът " Сайтек " е недосегаем.

У нас хакер от Русия, само че женен за българка, съобщи, че е създател на пробива в осведомителната система на Национална агенция за приходите, през който в интернет изтекоха персонални данни на милиони жители и компании.

Това стана ясно от нов имейл, изпратен на Нова телевизия, бТВ и „ Капитал “, само че не от същия електронен адрес, от който преди ден беше изпратена връзка към близо 11 гигабайта с файлове, изтеглени от осведомителния масив на данъчните.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче изрично отхвърли съветска връзка. Експертите я нарекоха " доктрина на конспирацията ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР