Не съм спала от 28 февруари. Тогава диагностицираха Мартин с

...
Не съм спала от 28 февруари. Тогава диагностицираха Мартин с
Коментари Харесай

1400 деца без сензори за диабет заради затворените граници

" Не съм спала от 28 февруари. Тогава диагностицираха Мартин с диабет ", споделя Илияна, майка на 9-годишното момче от Варна, което от тази година е едно от общо 1400 деца в България с подлата болест.

" По здравна каса ни изписаха комплект игли, с които да го боцкам на всеки два часа, с цел да измерваме равнището на захарта. Записвам си всичко в един дневник - какво яде, какво е равнището на захарта, в това число и нощем. Той се научи да се боде самичък, само че нощем би трябвало да го върша аз - децата може да не се разсънят при хипогликимия и да изпаднат в кома. Това ме ужасява, не дремя и съм до него към този момент няколко месеца ", споделя Илиана.

Когато одобряват Мартин в болница за слагане на диагнозата, в неговата стая е настанено и 11-годишно момиче с диабет.

" Първо плаках за нея, след това и за Мартин. На 11 години с диабет от 10 години. Бодеше си пръстите на краката, тъй като на ръцете към този момент нямаше останало крепко място. Пръстчетата й бяха задачите в корички и я боляха, не може да държи нищо с тях ", напомня си майката на Мартин.

За да се избегне това, а и за по-сигурно и тъкмо премерване на кръвната захар, болните от диабет по света употребяват специфични датчици, които се вграждат под кожата и подават непрекъснато сигнал към обвързван с тях цифрово читател. Ако равнището на захарта е прекомерно високо или ниско, незабавно се подава сигнал към четеца и болният може да си сложи инсулин. Така се заобикаля непрекъснатото бодене с игли и страхът, че може да се изпусне рисков миг, което да докара до изпадане в кома.

Сензорите обаче не се внасят в България и родителите на деца с диабет до неотдавна пътуваха до Гърция или Хърватия, с цел да си ги набират, като ги плащаха от джоба си. Още предходната година здравната каса реагира на казуса и се нагърби със задачата да обезпечи такива датчици на българския пазар, като даже отдели съвсем 5 милиона лв. за закупуването на задоволително наличност за 2020 година. Парите са налични, предпочитание има, само че вносът се оказа не толкоз лесна задача, защото самите производители към момента не са показали интерес към българския пазар. Евентуални диалози с тях се затрудниха и от пандемията.

Избухването на пандемията от ковид COVID-19 в това време сложи всички 1400 фамилии на деца пред голяма заплаха. Границите бяха затворени и те няма по какъв начин да си набират жизненоважната техника.

Допълнително към това затруднение се добави и възбраната за експорт на сензитивна за сегашната обстановка здравна техника от Съединени американски щати. Най-добрите датчици за диабетици обаче се създават точно от американски компании. И без тази възбрана те едвам смогваха с производството си за по-големи пазари като съветския и китайския и затова не проявявах интерес към дребен пазар като българския. Освен икономическа активност обаче те имат и филантропична и родителите на деца с диабет се надяват да се стигне скоро до договаряния на високо равнище сред българската страна и производителите, с цел да се подсигурява вноса датчиците, за които страната към този момент е отделила пари.

В България 8.4% от популацията страда от захарен диабет. Прогнозите пък са, че до 2040 година картината ще се утежни доста и болестта ще визира всеки десети българин.

Лекари и пациенти упорстват за Национална стратегия за битка с диабета, която да включва профилактика, модерно лекуване и способи за самоконтрол, и основаване на екипи от експерти, които да образоват пациентите по какъв начин да " ръководят " заболяването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР