Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар

...
Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Отклонявам поканите за политическа кариера, но бих подкрепил Балтов за президент

Не съм политик. Отклонявам общителните предложения за политическа кариера. Лекар не трябва да се занимава с политика, тъй като имаме неприятния образец на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата приключиха кариерата си със гибел. Аз съм си доктор, ще бъда доктор, до момента в който с нещо съм потребен ", сподели пред проф. Тодор Кантарджиев.

Вече се разчу, че се отбивам и стопирах да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е по този начин, само че не е от социализма. От край време е по този начин. Даже поручик Балан има такова изявление. В Германия като те видят, че си добър авиатор ти дават най-хубавия аероплан и обслужващ личен състав. Докато в България ти дават най-лошия самолет и най-калпавите техници, разяснява професорът.

Когато има тежка обстановка, тя ражда мощни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става идващите месеци и години много тежко. Когато липсва блян - нещо, което да сплотява нацията, това е неприятно, дори и нещо рисково ", добави той.

По думите на професора, вместо да сплоти нацията, пандемията беше употребена по най-грозния политически метод да разделя хората - на ваксъри - антиваксъри.

" Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се показват политическите стратегии, се приказва единствено за ковид и се чуваха неща, които ме смаяха. Една композиция от популизъм и безспорна грижа за бъдещето и здравето на хората ", добави Кантарджиев.

Коментирайки отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември в Съединени американски щати и метода, по който американският народ се е обединил след тях, професорът сподели: " Тази нация е ръководена от мъдри хора. Спомням си какъв смут изживяха елементарните американци.

Разговарях с хора, които бяха в Америка, това беше тестване за здравината на тази нация, само че най-отпред бяха най-умните хора ".

По думите му, след терористичните актове Съединени американски щати са приели " патриотични закони, които са доста по-тежки от убоцкването и носенето на маска, не дай си боже ". " Когато има сложни краткотрайна, всички би трябвало да сме единни, а в България е доста елементарно да подготвиш една дребна креслива групичка от тролове и нещата се объркват. А можеше тази есен да сме по-спокойни, най-малко за децата в учебно заведение ", сподели той, визирайки антиваксърската агитация, новата вълна на К-19 и обстоятелството, че най-новия вариант, който бушува в страната ни, е доста по-опасен за децата.

По думите му коронавирус беше употребен по най-грозния метод и отхвърли в щаба да са били взимани политически решения.

" Преди всяко излизане с членове на държавното управление и премиера, час-два са били изслушвани нашите причини и доста спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото проби. Не бяхме на една и съща позиция, само че пролетта на 2020 година, в случай че бяхме позволили епидемиологично разпространяване, обстановката със смъртността щеше да е доста по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме позволили. На 20 място сме по брой болни, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и в случай че болните бяха доста ", сподели той.

По думите му, в този момент имаме стациониране на болните 1600-1700. " Но виждате ли какъв брой са умрелите. Вчера бяха 50. Много са. Въпреки, че бяхме подложени на критика за смъртността от служебното държавно управление ", добави Кантарджиев.

" Броят на умрелите и на тези на командно дишане процентно обаче е малко по-висок по отношение на броя на новите случаи. Трябва да се направи нещо, тъй че хората, които са си създали бързи антигенни проби, да бъдат регистрирани ", сподели той. " Затова би трябвало да се направи нещо, хората които са си купили антигенни проби, да бъдат регистрирани. Имам възприятието, че хора си купуват проби, виждат, че са заболели и се скриват.

Всеки, който е с позитивен тест би трябвало да е карантиниран. Хората не би трябвало да вършат грешката да чакат да им мине. Защото минава на доста, само че има хора които се утежняват и имат потребност от интензивни грижи и интубация ", сподели той.

Кантарджиев сподели, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. " Станахме в трагично състояние на момчетата българи, които втората международна война, родени в Северна Македония, са служили в българската войска. До един след войната са пратени в концлагери, а приключилите в ШЗО просто ги убиха ", изясни той.

" С освобождението ми направиха услуга. Беше доста тежко. Само безсънни нощи, чакат се непрекъснато данните. Сега оказвам помощ с каквото мога, обикалям България ", разкри още някогашният член на НОЩ.

Кантарджиев разяснява и опцията на сътрудника си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

" С наслаждение бих подкрепил един подобен персонален избор, тъй като повече от две години се познаваме с него и компликациите, изключително тяхното превъзмогване, дружно го направихме и мисля, че това са едни другарства, които си останахме другари. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, в случай че ми предложат. Има доста по-подходящи от мен ", сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР