Не съм много щастлив от дебата за българския еврокомисар, защото

...
Не съм много щастлив от дебата за българския еврокомисар, защото
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Изборът на български еврокомисар е предвидим

" Не съм доста благополучен от дебата за българския еврокомисар, тъй като ние още веднъж се слагаме в позиция, която е доста странна. Не съм чувал някъде другаде да има предложение на няколко претенденти, от които да се избере ". Това разяснява пред Ивайло Калфин - някогашен външен и обществен министър.

Според него изборът е предвидим:

" Големите политически фамилии доста деликатно наблюдават какъв брой са показани във значимите органи в Съвета, Европейска комисия и така нататък Кандидатката на ГЕРБ има едно доста мощно партийно преимущество ".

Според него на този стадий няма огромно значение кой сектор ще получи българският еврокомисар. Сега определеният комисар няма никаква опция за осъществяване на политики, а просто ще би трябвало да довърши стартирани към този момент политики в идващите няколко месеца, изясни той в изявление за предаването " Преди всички ".

Според него до края на юни е допустимо процедурата да се случи.

На едно от последните места сме по цифрова просветеност и потребление на технологии, означи Ивайло Калфин, който е изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, която взаимно с Euractiv България провеждат през днешния ден конференция на тематика " Качествени работни места и по какъв начин да ги създадем ".

Според него точно това ще усилва разликите ни с другите страни от Европейски Съюз. Това е главен инструмент, който може да развие по-бързо една стопанска система, изясни той. По думите му тук има както закани, по този начин и благоприятни условия България да мине напред.

" Трябва да има мотор, някой би трябвало да тегли напред. Например страната би могла да го направи, като трансферира повече от услугите си в интернет ".

По думите му навлизането на цифровизацията и по принцип на другите стадии на индустриалната гражданска война, в това число и роботизацията, в никакъв случай не са намалявали работните места.

" Надали има специалност от така наречен бели якички - хора, които са привикнали да работят относително по-квалифициран труд, който да не може да се размени от компютър и логаритми. Това не е опасност, че компютрите ще заемат местата на хората, а по скоро е подкана и то доста настоятелна - хората да овладеят тези технологии, да не се плашат от тях, а да ги употребяват, тъй като те значително могат да облекчат работата и да подобрят качеството на труд ".

" Заплащането сигурно е част от измерването на качеството на работното място, само че напълно не е всичко. Методиката, по която в нашата организация измерваме качеството на работното място, включва няколко критерия. Между тях са благоприятни условия за кариера, за образование, самостоятелност, нещо, което виждаме в последно време все по-важно и се потвърждава в разнообразни браншове - публичен смисъл на тази активност. Намираме доста директна връзка сред неприятното качество на някои работни места в някои браншове и неналичието на предпочитание на хората да работят в тях ", разяснява Ивайло Калфин.

Той уточни, че в секторите " Туризъм " и " Строителство ", които бяха мощно наранени по време на пандемията, се дадоха обезщетения. Когато свърши пандемията и обезщетенията стопираха обаче, хората " изчезнаха " от там, акцентира Калфин и добави:

" Масово на всички места има дефицит на работна ръка и то не поради заплатите, тъй като в някои от тях офертите за заплати са много високи - да вземем за пример в строителството и в превоза. Заради всички тези спомагателни фактори доста хора си потърсиха работа в други браншове ".

Ивайло Калфин означи, че има разнообразни стратегии, които оказват помощ на служащите да придобият нови умения. По думите му има разнообразни способи това да се случи. Според него това би трябвало да е част от целите във всяка една компания.

" Умението е транспортното средство, което ни закарва до дадена точка. Преди да мислим за умеене и подготовка, би трябвало да помислим до каква степен привлекателно е едно работно място ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР