Не съм изненадана от повторния избор на Иван Гешев за

...
Не съм изненадана от повторния избор на Иван Гешев за
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: Не съм изненадана от повторния избор на Иван Гешев

Не съм сюрпризирана от повторния избор на Иван Гешев за основен прокурор, съобщи в предаването „ Лице в лице” Зинаида Златанова – някогашен министър на правораздаването.

Според нея доста е значимо какво ще се случи от тук нататък в бъдеще.

„ Имаме редици нерешени въпроси – да вземем за пример за отговорността на основния прокурор, която Европейски Съюз сложи неведнъж като неуреден. Президентът също по този начин по никакъв метод не разиска персоналните качества на Иван Гешев. Той приказва институционално – по това каква е процедурата и до какво е довела тя”, означи Златанова. Според нея сложното за Иван Гешев занапред стартира.

Конституцията планува президентът да издаде декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор, само че той може да сезира и Конституционния съд, изясни и Атанас Славов – лекар по конституционно право.

По думите му президентът има съображение да желае това. „ В рамките на един и същи парламентарен текст са работили разнообразни законови модели, някои от тях взаимно изключващи се. Според предходния законов модел, в случай че президентът върне процедурата, тя стопира и стартира още веднъж. По в този момент настоящия законов текст, Висш съдебен съвет има право да реши дали да продължи досегашната или да започва нова процедура”, изясни Атанас Славов.

В един от отчетите по механизма за съдействие и инспекция категорично се обръщаше внимание на законодателството в областта на правосъдната власт, уточни той и напомни, че Конституцията не планува един претендент и едноличен избор като на конгрес на Българска комунистическа партия, а някаква форма на състезателност, другояче няма потребност от конкурс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР