Не съм аз човекът, който проби системата на НАП, заяви

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП, заяви ...

Кристиян Бойков ексклузивно пред bTV: Имаше неудобни въпроси и леки заплахи.


Не съм аз човекът, който проби системата на НАП, заяви в ексклузивно интервю за bTV Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката срещу агенцията.

След задържането разказа, че получил нещо като нервен срив.

„Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам толкова”, каза в "Тази сутрин" той.

Той прекара 72 часа в ареста. Кристиян Бойков разказа, че е имало „неудобни въпроси и леки заплахи” по време на задържането.

„Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще ги прочете”, поясни той.

Настоявали са да си признае всичко.

Кристиян Бойков разказа още, че когато от ГДБОП му сложили белезниците се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

По думите на Кристиян Бойков ГДБОП стига до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

„Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада”, коментира работодателят му Георги Янков.

„Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът. Аз съм просто един 20-годишен ученик”, каза Кристиян Бойков.

През 2017 г., още като ученик, той е проби защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

„Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен”, обясни Кристиян.

Кибератаката срещу НАП НАП пуска приложението за проверка на изтеклите лични данни Кибератаката в НАП: Могат да спрат някои електронни услуги от агенцията Шефът на арестувания за кибератаката на НАП: Няма да разкодираме компютъра му за ГДБОП ИТ експерт: Няма орган и хора, които да одитират системите на държавата Томислав Дончев: Кибератаката на НАП има за цел да клати правителството НАП пуска приложение за проверка на изтеклите лични данни За какви злоупотреби могат да бъдат използвани личните ни данни След кибератаката: НАП спря и регистрацията на касови апарати Горанов нямал представа, че живее на един адрес с обвинения за хакването на НАП Борисов за НАП: И на ЦРУ файловете отвориха Горанов: Директорът на НАП е в платен отпуск, едва ли си изкарва добре Михаил Константинов: Не е прониквано в архива на НАП, пробивът е левашки Светлин Наков: Файлът, уличаващ хакера Кристиян, най-вероятно е бил фалшифициран Защитата на Кристиян: Да свалят обвиненията, ако искат и той да търси хакера на НАП Изтеклите от НАП данни на българите може да струват 200 млн. долара на черния пазар От НАП признаха – не са правили тестове за уязвимост на системите си Обвиняемият за хакерската атака срещу НАП излиза от ареста Правят одит на информационните системи на НАП НАП подготвя приложение за проверка на изтекли лични данни Експерт: "Плячката" от сървърите на НАП може да струва повече от 0 млн.

Източник: btvnovinite.bg