Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват

...
Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват
Коментари Харесай

"Булгаргаз" увери: Доставките на газ не са застрашени

Не са застрашени доставките на газ за България. Това показват в оповестено на формалната им страница известие от държавния оператор " Булгаргаз " ЕАД. От сдружението показват още, че са възнамерявали и обезпечили доставките на всички свои клиенти, които са сключили контракти за доставка, до размера на контрактуваните количества. И допълват, че фактически в Европа има газова рецесия, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни равнища, в това число заради опасения за дефицит.

Според " Булгаргаз " повишаването на природния газ от 1 януари 2022 година не би могло да се избегне, даже в случай че България получаваше всички контрактувани количества азерски газ. Този газ не е и не може да бъде решение на казуса с високите цени на интернационалните петролни и газови пазари, разясняват от компанията.

От " Булгаргаз " изясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България според контракта с азерската страна е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е построен. Дружеството показва, че не може да въздейства на този развой, само че понася отрицателните последствия от забавянето в построяването на междусистемната газова връзка. Като краткотрайно решение " Булгаргаз " е съумял да контракти с азерския снабдител да получава газ на различен газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също по този начин сдружението още не е осведомено от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД по кое време ще бъде подготвена гръцката газова връзка. От " Булгаргаз: допълват, че приемането на цялостния размер на договорните количества на различния газопровод зависи напълно от волята и опциите на азерската страна.

В известието компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината разгласи, че е допустимо да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не оферират такава опция, показват от " Булгаргаз ".

В известието си от сдружението означават още, че през 2021 година са продавали на българския консуматор природен газ на цени " доста по-ниски от цените на европейските газови пазари, включително на топлофикационните, газоразпределителните сдружения и огромни индустриални клиенти ". От компанията пресмятат на 675 млн. лв. ценовото преимущество за клиентите на " Булгаргаз " ЕАД, единствено за 2021 година, изчислено през доставените количества и разликата сред цената, по която сдружението продава на своите клиенти и настоящите цени на европейските газови пазари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР