Не са установени данни за престъпление по досъдебното производство, свързаносъс

...
Не са установени данни за престъпление по досъдебното производство, свързаносъс
Коментари Харесай

Прокуратурата за снимките от спалнята на Борисов: Кадрите са подправени, няма престъпление

Не са открити данни за закононарушение по досъдебното произвеждане, свързаносъс фотосите, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. Товасъобщиха от Софийската градска прокуратура. Според обвиняването фрагментите са били подправени.

„ Експертизите откриват фалшификация в метаданните им и установяват несъответствия в изображенията, които обосновават съмнение за манипулиране и слагат под подозрение истинността на направените копия на снимковия материал ”, прецизират от СГП.

В рамките на досъдебното произвеждане са назначени и направени седемкомпютърно-технически експертизи на 17файла – 16снимки и един видеоматериал, както и една спомагателна разширена сложна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

СГП е изпратила пет заповеди за следствие до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия по отношение на проучвания снимков и видеоматериал, на който са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета.

„ Не е допустимо да бъде потвърдено по безспорен метод дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и револвер фактически са се намирали на изобразеното на фотосите място. Не може да бъде потвърдено и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти, какъв брой на брой са и на каква обща стойност ”, допълват от прокуратурата.

Според отговора на Централната банка на Франция една от тези банкноти не съществува, което „ в допълнение разколебава извода за меродавност на фотосите ”, прецизират от обвиняването. „ Всичко това навежда на извод, че обективно е допустимо да са били осъществени операции на направените фотоси, включващи прибавяне на нови елементи, изменение на съществуващи или заличаване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се показва, че не са в положение да открият дали посочените на фотосите банкноти са в обращение или същите са изтеглени ”, настояват от СГП.

При детайлното проучване на изображенията са открити голям брой несъответствия - липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; противоречие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; съществуване на размити петна по елементи от изображенията на банкнотите; физическото разположение на потребления ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една фотография (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и числа на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои фотоси ластиците, употребявани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други фотоси - въобще липсват, показват от прокуратурата.

„ Въпреки че са осъществени всички вероятни дейности по следствието, не може да бъде потвърдено по безспорен метод на коя дата и от кого са били снимани съдържащите се на процесните седемнадесет файла фотоси и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се одобряват за достоверни поради назначените и направените по делото експертизи. Поради това не се откриват и действителните дати, на които фотосите са направени, с цел да могат да се търсят лицата, които са посещавали парцела. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали парцела въобще, тъй като защитата от НСО не е имала обвързване и не е записвала данните на посетителите ”, изясняват още от обвиняването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР