Не са регистрирани тежки нарушения на сигурността на изборите миналата

...
Не са регистрирани тежки нарушения на сигурността на изборите миналата
Коментари Харесай

МВР: Няма тежки нарушения на сигурността на вота миналата нощ

Не са регистрирани тежки нарушавания на сигурността на изборите предходната нощ. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

От вътрешното ведомство допълниха, че не са постъпили сигнали за напрежение към секциите или местата за предаване на бюлетини.

Над 15 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи наблюдават за опазването на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден.

За сигнали за нарушение на реда на изборите и за пазаруване на гласове ведомството разкри телефонна линия, както и специфичен мейл адрес.
" Тъмната страна на зърнените култури ", слага акцент върху една много тревожна обстановка с житните култури и всички модифицирани артикули, в които се съдържат пестициди в Европа.

Докладът регистрира, че 37 на 100 от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат останки от пестициди, като са открити общо 65 разнообразни пестицидa (сред които не липсва и глифозатът), написа Pariteni.bg. Това значи, че една трета от изследваните артикули съдържат останки от пестициди.

В хода на изследването, извършено измежду 20 търговци на дребно в някои страни от Европейски Съюз, измежду които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани разнообразни типове зърнени храни, в това число брашно и самун.

По-конкретно са били проучени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида. От общо 1215 открити остатъка 18 в 14 проби са надвишавали рестриктивните мерки за оптимални равнища на останки (LMR).

Най-замърсени зърнени култури

Това широкоразпространено заразяване варира доста от един тип зърнена просвета до различен, като по-малко от 10 на 100 от пробите от лимец и ръж демонстрират останки от пестициди, до момента в който този % скача до съвсем 90 на 100 при продуктите на основата на пшеница.

При брашното, овесените ядки и хляба са регистрирани по-високи равнища на замърсяване, в сравнение с при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани главно в Северна Ирландия, като съвсем 90 на 100 от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на 100 от употребяваните пестициди са съсредоточени върху развъждането на пшеница и ечемик. Тази всеобща приложимост на пестициди в житните култури съставлява сериозна опасност за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.

Широката приложимост на пестициди в зърнените храни е съществена спънка по пътя към стабилно и екологични земеделие в Европейски Съюз, отбелязва италианското профилирано издание " Грийнми ". " Пътят към стабилно и екологично земеделие в Европейски Съюз неизбежно минава през зърнени артикули, несъдържащи пестициди “, съобщи основният изпълнителен шеф на " Фуудуоч "  Йорг Рохведер.

Отговорността на супермаркетите

Ключов миг, регистриран в отчета, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително произвеждане.

На супермаркетите им харесва да дават положителни екологични обещания, само че огромна част от продуктите им - от самун до паста - са създадени с потребление на големи количества нездравословни пестициди като глифозата. Компаниите не желаят да приказват за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се сериозна обстановка бе пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно като " Карфур " (Carrefour), " Алди " (Aldi) и " Лидл " (Lidl)  да се ангажират да продават единствено артикули без пестициди до 2025 година.

" Фуудуоч " акцентира в отчета си, че бъдеще без пестициди в житните култури е освен належащо за здравето на хората и за чистата околна среда, само че също по този начин е и използвано. Авторите на отчета приканват за повсеместен преход към зърнени храни и артикули без пестициди до 2025 година.

За да могат земеделските стопани да управляват този преход, основна роля играят селскостопанските дотации на Европейски Съюз и преразпределението им, като използването на пестициди би трябвало да бъде позволена единствено като финален запас при изключителни обстановки, заключава италианското издание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР