Не са редки случаите на опити за внасяне на дрога

...
Не са редки случаите на опити за внасяне на дрога
Коментари Харесай

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” пред “Труд News”: Всеки десети затворник е наркоман

Не са редки случаите на опити за внасяне на дрога от фамилиите и околните на наказаните
Скенери ще стопират неразрешените субстанции

“През последните години се резервира наклонността за повишаване на броя на наказаните лица с наркотична взаимозависимост, които постъпват в пандизите. От началото на годината досега са изследвани 280 лица със подозрения за наркотична взаимозависимост, като наркозависимите лица са 10% от затворническата популация ”. Това оповестиха пред “Труд NEWS ” от Главна дирекция “Изпълнение на наказванията ” (ГДИН). Оттам прибавиха, че едно от огромните провокации, пред които е изправена администрацията на пандизите и затворническите общежития в България, е възходящият брой на лишени от независимост с наркотична взаимозависимост. Една огромна част от тях са наказани за наркопрестъпления, само че има и такива измежду хората с санкции за обири, грабежи, измами, телесни повреди и убийства.

Поради съществуването на наркозависими в местата за отнемане от независимост, се взимат и ограничения за предварителна защита. Сред тях са добре познатите обиски, които се правят на пандизчиите. Надзирателите претърсват и жилищните, индустриалните и сервизните пространства. Служителите минават особено образование за различаване на абстинентни положения и първичните дейности за тяхното преодоляване. Те също биват подлагани на претършуване с механически средства за надзор при влизане на работното им място. Освен това на доста места в пандизите има и видеонаблюдение. В половината от местата за отнемане от независимост са инсталирани и скенери, с цел да се предотврати внасянето и разпространяването на опиати. Поетапно това ще стане и в останалите затвори. Предстои и слагане на спомагателни мрежи за попречване прехвърлянето на неразрешени движимости през оградите.

От Главна дирекция “Изпълнение на наказванията ” оповестиха, че се подхващат няколко типа ограничения по отношение на лишени от независимост, подвластни от опиати. В случаи на подозрение за приложимост на психоактивно вещество, лишеният от независимост бива подлаган на тест, който се прави единствено от здравно лице. Назначава се и терапия след извършен обзор от психиатър или лекуване в психиатричното поделение към пандиза в Ловеч. През 2021 година през такова лекуване са минали по лично предпочитание 13 лица. За наложително лекуване пък били изпратени 22-ма.

Наркозависими пандизчии се включват в лечебни стратегии за ограничение на вредите от приложимост на психоактивни субстанции и здравни беседи. “Един от методите за мотивация на подвластните лица е те да бъдат включени в просоциални действия, проведени и провеждани в местата за отнемане от независимост ”, споделиха от ГДИН.

Не са редки случаите на опити за внасяне на опиати от фамилиите и околните на настанените в местата за отнемане от независимост. “Липсата на поддръжка от тяхна страна за справяне със зависимостта съществено попречва прилаганите самостоятелни и групови интервенции ”, обясниха от основната дирекция.

Контрол по отношение на наркозависимите в пандизите



Поради съществуването на наркозависими в местата за отнемане от независимост, то е належащо да се вземат и ограничения за предварителна защита. Сред тях са добре познатите обиски, които се правят на пандизчиите. Освен това надзирателите претърсват жилищните, индустриалните и сервизните пространства. Самите чиновници също биват подлагани на претършуване с механически средства за надзор при влизане на работното им място. Освен това на доста места в пандизите има и видеонаблюдение. 

За попречване внасянето и разпространяването на наркотични субстанции в половината от местата за отнемане от независимост са инсталирани скенери.

От администрацията на пандизите оповестяват още, че в пандизите се организират културно-информационни, спортни и религиозни действия. Важно значение има и образователната активност или разнообразни курсове за подготовка. Полагане на труд е желано измежду лишените от независимост, тъй като, като се изключи че по този метод понижават присъдата си, то това им обезпечава и ангажираност.

Мерки по отношение на използването на опиати зад решетките



От Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ оповестяват още, че се подхващат няколко вида ограничения по отношение на лишени от независимост, подвластни от опиати.

В случаи на подозрение за приложимост на психоактивно вещество (ПАВ) от даден лишен от независимост, той бива подлаган на тестова инспекция, която се прави единствено от здравно лице. Въз основа на подписано съглашение с Национален център по публично здраве и разбори годишно се дават и в допълнение проби за проучване и анализиране на типовете използвани наркотични субстанции.

Назначава се и на терапия след извършен обзор от психиатър или лекуване в психиатричното поделение на СБАЛЛС към пандиза в Ловеч. През 2021 година през субституиращо и поддържащо лекуване са минали 13 лица по стратегия за лекуване.

Наркозависими пандизчии се включват в лечебни стратегии за ограничение на вредите от приложимост на психоактивни субстанции и здравни беседи.

Един от методите за мотивация на подвластните лица е те да бъдат включени в просоциални действия, проведени и провеждани в местата за отнемане от независимост.

Изпитанията пред един наркозависим в „ затворена “ среда



Не са редки случаите на опити за внасяне на опиати от фамилиите и околните на настанените в местата за отнемане от независимост. 

Липсата на поддръжка от тяхна страна за справяне със зависимостта съществено попречва прилаганите самостоятелни и групови интервенции, това изясняват от ГДИН.

Наблюдава се и приложимост на тъй наречените „ дизайнерска “ дрога, чиято приложимост не може да бъде открита с наличните проби в пандизите.

Видове стратегии при зависимости в местата за отнемане от независимост



Предвид тяхната дълготрайност стратегиите са два типа -  краткосрочна и средносрочна. 

Включването на наказаните в стратегии за превъзмогване на взаимозависимост има за цел те да покачат мотивацията си за смяна, да могат да дефинират проблемите, свързани с опиатите и да схващат следствията от тях, да могат да поддържат постигнатата степен на смяна и не на последно място да се понижи вероятността за приложимост на опиати и осъществяване на нови закононарушения. 

Има ли „ наложително “ лекуване на наркозависим пандизчия



От ГДИН изясняват, че съществува правна опция, според член 92, алинея 1 от Наказателния кодекс, когато закононарушението е осъществено от лице, което страда от алкохолизъм или от друга наркомания, съдът, наред с наказването, да постанови и наложително лечение. 

Осъдените на отнемане от независимост, за които е постановено наложително лекуване, се превеждат в пандиза в Ловеч и се настаняват за лекуване в Специализираната болница за интензивно лекуване на лишени от независимост (СБАЛЛС). През 2021 година наказаните лица с наложително лекуване заради наркотична взаимозависимост са 22 души, а с алкохолна взаимозависимост – 11. 

Подготовка за свободата



Един месец преди освобождение на един наркозависим се уведомява районното отделение на Министерството на вътрешните работи, общинския съвет, съответното кметството по непрекъснатия адрес на лицето и съответната наблюдателна комисия. 

В уведомлението се показват специалността и квалификацията на подлежащия на освобождение и нужната помощ за трудовото и битовото му устройване. 

Ако лишеният от независимост, на който следва освобождение, страда от алкохолизъм или наркомания, от психическо или хронично заболяване, в уведомителното писмо се означават постигнатите резултати по време на изтърпяването на наказването и рекомендациите за тяхното опазване в интервала след освобождението.

От Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) коментират, какви тъкмо са стратегиите, които се ползват при един наркозависим в пандиза, както и какви са ограниченията за предварителна защита в местата за отнемане от независимост. Не на последно място от затворническата администрация показват и каква е ролята на мотивацията при един наркозависим месеци преди излизането му на независимост.  



- От началото на 2022-а досега, какъв е броят на лишените от независимост, които са наркозависими?

ГДИН: През последните години се резервира наклонността за повишаване броя на наказаните лица с наркотична взаимозависимост, които постъпват в пандизите. Една огромна част от тях са лицата, наказани освен за закононарушения, свързани с опиати, само че и за закононарушения срещу собствеността (кражба, обир, измама), закононарушения срещу личността (телесна щета, убийство) и други В доста от случаите наказаните лица отхвърлят да сътрудничат и не споделят за използването на наркотични субстанции или декларират, че са употребявали, само че не могат да конкретизират какво. От началото на годината досега са изследвани 280 лица със подозрения за наркотична взаимозависимост, като наркозависимите лица са 10 % от затворническата популация. 

- Какви са ограниченията за предварителна защита на наркозависимите в местата за отнемане от независимост?

ГДИН: За попречване на закононарушения и нарушавания в местата за отнемане от независимост, в това число и такива свързани с опиати, според наредбите на член 85, алинея 1 от Правилника за използване на закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ППЗИНЗС), се прави обиск на пандизчиите и претършуване на жилищните, индустриалните и сервизните пространства. Те се правят от надзорно-охранителния състав, а при нужда се притеглят и други чиновници. Също по този начин се обгръщат и чиновници на ГДИН и териториалните й служби и жители, които влизат в местата за отнемане от независимост, във връзка с които се употребяват механически средства за надзор, в това число аудио-визуални системи. 

С оглед повишение степента на успеваемост при попречване внасянето и разпространяването на наркотични субстанции, в образователните стратегии за първична подготовка на чиновниците са включени лекции на здравна тема, като запознаване с признаците на абстинентни положения и първичните дейности за тяхното преодоляване.

За попречване внасянето и разпространяването на наркотични субстанции в половината от местата за отнемане от независимост са инсталирани скенери. С оглед финансовите средства следва поетапното съоръжение на останалите затвори, в това число с мрежи за попречване прехвърлянето на неразрешени движимости, през загражденията на пандизите. При осъществяването на изключителни и други инспекции се употребява анализатор дрогер за определяне използването на наркотични субстанции.

Посредством провежданите в пандизите културно-информационни, спортни и религиозни действия, включването в образователна активност и/или курсове за подготовка и не на последно място полагането на труд, се обезпечава ангажираност на подвластните лица и насочването им към просоциални модели на държание.

Какви практики се ползват за справяне с този вид взаимозависимост в местата за отнемане от независимост?

ГДИН: За определяне и предварителна защита на използването на наркотични субстанции при постъпване в местата за отнемане от независимост се организира скринингово проучване, посредством което се установи равнището на експанзия, автоагресия, патология, наркотична и/или алкохолна взаимозависимост и други. При индикации за някоя от посочените рискови зони се ползват профилирани диагностични принадлежности, като вследствие на получените данни се възнамеряват и последващите действия.

По отношение използването на психоактивни лекарства от лишените от независимост се подхващат следните ограничения:

- в случаи на подозрение за приложимост на психоактивно вещество (ПАВ) от даден лишен от независимост, той бива подлаган на тестова инспекция, която се прави единствено от здравно лице. Въз основа на подписано съглашение с Национален център по публично здраве и разбори годишно се дават и в допълнение проби за проучване и анализиране на типовете използвани наркотични субстанции
- назначение на терапия след извършен обзор от психиатър или лекуване в психиатричното поделение на СБАЛЛС към пандиза в Ловеч. През 2021 година през субституиращо и поддържащо лекуване са минали 13 лица по стратегия за лекуване на агонисти и агонисти-антагонисти в МЛС
- включване в лечебни стратегии за ограничение на вредите от приложимост на психоактивни субстанции и здравни беседи
обосноваване на подвластните лица за присъединяване в просоциални действия, проведени и провеждани в местата за отнемане от независимост

- Съществува ли така наречен “задължително лекуване “ в пандиза при хората с такава взаимозависимост?

ГДИН: Съществува правна опция, според член 92, алинея 1 от Наказателния кодекс, когато закононарушението е осъществено от лице, което страда от алкохолизъм или от друга наркомания, съдът наред с наказването да постанови и наложително лечение. В тази връзка наказаните на отнемане от независимост, за които е постановено наложително лекуване, се превеждат в пандиза в Ловеч и се настаняват за лекуване в Специализираната болница за интензивно лекуване на лишени от независимост (СБАЛЛС). През 2021 година наказаните лица с наложително лекуване заради наркотична взаимозависимост са 22, а с алкохолна взаимозависимост - 11. Осъдените с алкохолна взаимозависимост и/или взаимозависимост към ПАВ, за които не е постановено наложително лекуване, могат да бъдат преведени за лекуване в СБАЛЛС към пандиза в Ловеч при изявено от тяхна страна предпочитание. С наркозависимите лица се организира когнитивно-поведенческа терапия взаимно с контрольор обществена активност и възпитателна работа и психиатър. 

- Какви са компликации при оправянето с този проблем в една затворена среда?

ГДИН: Задоволяването на потребността от наркотични субстанции или техни аналози е причина за построяването на канали за внасянето им в пeнитенциарните заведения и основаването на мрежи за разпространяване. Не са редки случаите на опити за внасяне на опиати от фамилиите и околните на настанените в местата за отнемане от независимост. Липсата на поддръжка от тяхна страна за справяне със зависимостта съществено попречва прилаганите самостоятелни и групови интервенции.

Наблюдава се и приложимост на тъй наречените „ дизайнерска “ дрога, чиято приложимост не може да бъде открита с наличните проби.

При организирането и използването на лечебните стратегии, не рядко наказаните лица отхвърлят присъединяване или го приключват на по-късен стадий. В тази връзка затворната администрация, в сходство с нормативно дадените й благоприятни условия се стреми да направи групата привлекателна за нейните членове, като в това число на сполучливо приключилите се издава документ и се зачитат работни дни.  

Какви типове стратегии се ползват при един наркозависим в пандиза?

ГДИН: Индивидуалната работа в местата за отнемане от независимост е методът, посредством който се спомага за целеустремено, просоциално образуване на личността. Тя стартира от постъпването на ограничения от независимост и приключва с неговото освобождение, и е от значително значение за превъзмогване на зависимостта от психоактивни субстанции. Започва с изследване на личността посредством Специализираната методика за оценка на риска от рецидив и вреди. Определените посредством нея запаси за съответния лишен от независимост способстват да се работи по превъзмогване на взаимозависимост, повишение на вътрешната мотивираност на наказания и обмисляне на присъединяване му в лечебния и подпомагащ развой. В тази връзка контрольор „ Социална активност и възпитателна работа “, взаимно с наказаното лице, договаря проект, по отношение на идните действия за реализиране на просоциални промени и за установяване на средствата, които ще се употребяват в взаимната работа. Тук се включват и всички действия по превъзмогването на зависимостта от наркотични субстанции.

В процеса на коригиране и превъзпитание в пенитенциарната система се осъществя и групова работа. Разработени са две стратегии за работа с наркозависими лишени от независимост на основата на когнитивно-поведенческия метод. Предвид тяхната дълготрайност стратегиите биват „ Краткосрочна стратегия за минимизиране на вредите от използването на наркотични субстанции ” и Средносрочна стратегия за „ Третиране на зависимости в системата на българските затвори ”. Включването на наказаните в стратегии за превъзмогване на взаимозависимост има за цел те да покачат мотивацията си за смяна, да могат да дефинират проблемите, свързани с опиатите и да схващат следствията от тях, да могат да поддържат постигнатата степен на смяна и не на последно място да се понижи вероятността за приложимост на опиати и осъществяване на нови закононарушения. 

- Затворите в Норвегия са давани за образец, като места, където се ползват специфични стратегии и се организират избрани практики по отношение на този проблем. Заимствате ли техния модел или пък различен задграничен опит?

ГДИН: В местата за отнемане от независимост у нас не е заимстван непознат опит. За даване на норвежкия опит в работата с наркозависимите лица е направено питане, само че досега не е получен отговор. 

- В интервала преди освобождение на лишен от независимост от пандиза, работи ли се по отношение на мотивацията му за справяне с казуса, изготвя ли се даден тип терапия?

ГДИН: Предприеманите действия за предварителна защита и поддържане на резултатите от рехабилитацията на подвластните лица, се реализират през целия стадий на изтърпяване на наказването. Съгласно наредбите на член 157а ЗИНЗС преди освобождение, лишените от независимост се включват в профилирана стратегия за подготовка за живот на независимост, която е с дълготрайност от един до три месеца. В този случай с всеки наказан се създава проект за деяние, включващ реалистични и на практика стъпки за справяне в изискванията на независимост.

С оглед обезпечаването на обществено включване на освободеното лице, един месец преди освобождението му се уведомява районното отделение на Министерството на вътрешните работи, общинския съвет, съответното кметството по непрекъснатия адрес на лицето и съответната наблюдателна комисия. В уведомлението се показват специалността и квалификацията на подлежащия на освобождение и нужната помощ за трудовото и битовото му устройване. Ако лишеният от независимост, на който следва освобождение, страда от алкохолизъм или наркомания, от психическо или хронично заболяване, в уведомителното писмо се означават постигнатите резултати по време на изтърпяването на наказването и рекомендациите за тяхното опазване в интервала след освобождението.

От друга страна условното предварително освобождение с пробационен контрол, което се извършва от Областните служби „ Изпълнение на наказванията “, дава опция за превъзмогване на зависимостта и/или за поддържане на постигнатото, като се работи както самостоятелно, по този начин и групово. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР