Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало

...
Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало
Коментари Харесай

Петкова пред студенти: Не са водени неофициални разговори за изкупуване на активите на ЧЕЗ от българската държава


Не са провеждани неофициални диалози, в които се е предложило на българската страна да изкупи активите на ЧЕЗ. Това сподели министърът на енергетика Теменужка Петкова пред публицисти след присъединяване ѝ в Младежкия стопански конгрес в УНСС, представена от организация „ Фокус “.

В отговор на въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на идната Комисия в Парламента, тя отговори: „ Никога не съм крила, че познавам госпожа Върбакова от 20 година и не считам, че някой би трябвало да се отхвърля от хората, които познава. А и положителното образование изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, без значение дали лицето насреща се споделя Гинка Върбакова или по някакъв различен метод “, сподели още министър Петкова и посочи, че не са провеждани неофициални диалози, в които се е предложило на българската страна да изкупи активите на ЧЕЗ.

„ Българската страна доста от дълго време е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 година въз основата на тактиката, която е призната от тогавашното държавно управление и е утвърдена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като главен приоритет страната да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската страна би трябвало да бъде извънредно прецизна и деликатна, когато се разискват и одобряват такива решения “, съобщи министър Петкова. По думите й, страната има задоволително лостове, посредством които да управлява активността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че страната е на мястото си, се споделя Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

„ Регулаторът работи извънредно професионално и умело и съм сигурна, че ползите на българския бизнес са предпазени в оптималната степен. Отделно от това законодателят е планувал, в случай че някое от енергийните предприятия не извършва своите отговорности по лиценз, тогава да има опция съответните притежатели да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на така наречен конвенционален шеф. Така че страната и законодателят са помислили за това по какъв начин в оптималната степен да бъдат предпазени ползите на българските консуматори. И другото, което е, в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че не ЕРП-тата дефинират цената на електрическата сила. Битовите консуматори би трябвало да бъдат спокойни и българските жители би трябвало да не позволяват операции на тази тематика. Цената на електрическата сила се дефинира от електрическия регулатор –КЕВР “, напомни Петкова.

Министърът на енергетиката изясни също по този начин, че би трябвало до края на юни да предложи вид за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „ Белене “.

„ Проектът АЕЦ „ Белене “ е една дългогодишна история от българската енергетика, която води своето начало от 1980 година Това е план, на който на няколко пъти е даван старт и след това е спиран, и в сегашния миг сме на стадий, откакто придобихме оборудването. Проект, за който има построена цялата инфраструктура, и в този момент следва въпросът какво би трябвало да се прави в него. Над 3 милиарда лева са вложени в този план и няма по какъв начин с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето на този план и по какъв начин да бъде употребявано това, което към този момент имаме – техника, инвестиции и така нататък “, разясни министър Петкова.

Решението за бъдещето на плана за АЕЦ „ Белене “ изисква консенсус, изясни тя. „ Това решение би трябвало да бъде взето с максимален консенсус, тъй като е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение би трябвало да бъдат оценени всички разновидности и да се реши кой от тях е най-щадящият за тази обстановка. Когато ще се взимат сходни решения още веднъж става въпрос, че стопанската система в един подобен план е водеща – не можем да си позволим да осъществяваме стопански неблагоприятен план. Така че предстоят такива значими решения в региона на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги разясняваме “, сподели още тя.

Министър Петкова разяснява тематиката и за АЕЦ „ Козлодуй “, като изясни, че това, което държавното управление прави в това отношение, е да удължи нейния живот. „ В края на предходната година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 година, а сега се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е сполучливо, тъй като е един от стожерите на българската енергетика “, съобщи енергийният министър.

Тя уточни, че атомната електроцентрала АЕЦ „ Козлодуй “ е издържала най-високите равнища на стрес тест във връзка с сигурността преди две години. „ Оценките, които тя продължава да получава, са на най-високо равнище. Така че няма никакво терзание за сигурността на тази централа –всичко, което се случва, е съгласно с всички правила за сигурност “, изясни министър Петкова.

Министърът уточни също по този начин, че се чака НЕК да регистрира облага з апръв път от години. По отношение на прродния газ, Петкова съобщи, че за страната ни е значимо да сътвори опция за приемане на синьо гориво от разнообразни източници, а освен от Русия. В тази връзка министърът разяснява и значимостта на газовата инфраструктура, в това число основаването на нова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР